Jääkiekon MM-kisat joukkueet

Lätkän MM-kisojen lohkovaihe pelataan 16 maan voimin, jossa jääkiekon MMkisat joukkueet on jaettu kahdeksi kahdeksan joukkueen alkulohkoksi. Turnauksessa lohko A pelataan Tampereen Nokia areenassa ja lohko B Latvian Riiassa.

Lohko A:ssa pelaavat Suomi, USA, Ruotsi, Saksa, Ranska, Tanska, Unkari ja Itävalta. Leijonat lähtee lohko A:n suurimpana voittajasuosikkina ennen toista erittäin laadukasta joukkuetta Ruotsia. Lohko B:ssä ovat mukana Kanada, Tshekki, Sveitsi, Slovakia, Latvia, Norja, Slovenia ja Kazakstan. Kanada on puolestaan lohko B:n paras miehistö ja lähellä yltää toisen lohkon ykkössijalle. Turnauksen vahvimmat joukkueet ovat kaikissa arvioissa Kanada, Suomi ja Ruotsi.

Betsaa MM-kisoissa

Katso Parhaat

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Analyysit: Jääkiekon MM-kisat 2023 – joukkueet

Jääkiekon MM analyysit pohjautuvat mukana olevien joukkueiden vahvuuksiin, heikkouksiin, mahdollisuuksiin menestyä turnauksessa pitkälle ja tärkeiden avainpelaajien merkitykseen. Toisaalta samalla on todettava, että käytännössä kaikki jääkiekon MM-kisat joukkueet ilmoittavat lopulliset rosterinsa kevään huipennukseen vasta aivan turnauksen alla, joten jääkiekon MM analyysit on rakennettu nykyisten tietojen valossa ja voivat vielä muuttua suuntaan tai toiseen. Jääkiekon MM-kisat joukkueet muodostetaan vasta viimeisten leiritysviikkojen päätteeksi.

Leijonille olemme omistaneet myös kokonaan oman sivun. Voit katsoa Suomen joukkueen esittelyn ja kokoonpanon täältä.

Lohko A – Jääkiekon MM joukkueet 2023

Voit katsoa alta esittelyt ja kokoonpanot jokaisesta A-lohkossa pelaavasta joukkueesta. Käymme läpi myös miehistöjen mahdollisuuksia pärjätä turnauksessa. Jääkiekon MM-kisat joukkueet pitävät sisällään ensimmäisessä lohkossa muun muassa Suomen ja Ruotsin.

Suomi – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Suomi on voittanut jääkiekon MM-kisat neljä kertaa vuosina 1995, 2011, 2019 ja viimeksi 2022. Leijonat on saanut MM-kisoissa myös yhdeksän hopeaa ja kolme pronssia. Hallitseva maailmanmestari on myös uusin olympialaisten jääkiekkokullan voittaja, sillä sinivalkoiset menivät viime vuonna päätyyn saakka sekä MM-kisoissa että Pekingin olympialaisissa.

Suomesta on kasvanut todellinen kansainvälisen jääkiekon huippumaa, joka lähtee myös tämän vuoden turnaukseen erinomaisista asetelmista puolustamaan maailmanmestaruuttaan.

Esittelyssä Suomen joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Leijonat eteni viime vuonna pelkästään Suomessa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa loppuun asti ja pelasi upeasti oman kotiyleisönsä edessä. Suomi lähtee tämän vuoden turnaukseen vähintään yhtä hyvistä lähtökohdista kuin viime vuoden MM-kisoissa, ja Leijonat on kaikissa arvioissa vähintään toiseksi suurin mestarisuosikki heti Kanadan jälkeen.

Suomi on valmis pelaamaan viidennestä maailmanmestaruudesta ja saapuu turnaukseen erinomaisista lähtökohdista. Kilpailu Leijonien pelipaikoista on kovempaa kuin jopa koskaan aiemmin, ja sinivalkoiset ovat erittäin vahvoilla yltämään aivan minimissään mitalipeleihin.

Suomi on saanut joukkueeseensa varmuudella jo tässä vaiheessa useita todellisia huippuluokan vahvistuksia alkaen muun muassa Patrik Laineesta, Olli Määtästä, viime vuonna maailmanmestaruuden ratkaisseesta Sakari Mannisesta ja Kasperi Kapasesta. On kuitenkin todennäköistä, että Leijonat saa vielä lisää NHL-pelaajia ja muita äärettömän laadukkaita vahvistuksia, kunhan etenkin NHL:n pudotuspelit menevät eteen päin.

Suomelta on lupa odottaa kaikilla osa-alueilla todella kovan luokan joukkuetta, jolla on enemmän kuin hyvät saumat mennä turnauksessa uudestaan päätyyn saakka. Leijonat ei kalpene vertailussa mihinkään toiseen joukkueeseen.

Suomi puolustamaan maailmanmestaruuttaan

Suomi pääsee pelaamaan heti vuoden tauon jälkeen uudestaan Tampereen Nokia areenalla ja lähtee turnaukseen pelaamaan vain ja ainoastaan uudesta maailmanmestaruudesta. Leijonat on luonnollisesti erittäin haluttu päänahka johtuen viime vuoden hienosta menestyksestä niin MM-kisoissa kuin olympialaisissa, mutta sen ei pitäisi hätkähdyttää sinivalkoista joukkuettamme varsinkaan enää millään tavalla.

Suomi on lohko A:n suurin voittajasuosikki ja lähellä edetä lohkostaan ykkösenä puolivälieriin. Olisi iso yllätys, jos Leijonat ei sijoittuisi lohkossaan vähintään kahden parhaan joukkoon.

USA – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

USA on yksi jääkiekkomaailman suurista joukkueista, vaikka Yhdysvallat on menestynyt jopa hämmästyttävän heikosti. Jenkit on voittanut jääkiekon MM-kisat viimeksi 1960-luvun alussa ja saanut sen jälkeen vain himmeitä mitaleja.

Amerikkalaiset ovat pelanneet lätkän MM-kisoissa noin 70 kertaa, mutta joukkueen pärjääminen on ollut yllättävän vaatimatonta. USA:n on ollut vaikea päästä loppuotteluihin, ja Jenkkien matka onkin katkennut usein viimeistään välierissä.

Esittelyssä USA:n joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

USA lähtee tämän vuoden turnaukseen neljänneksi parhaana joukkueena Kanadan, Suomen ja Ruotsin takana. Yhdysvallat on saamassa jalkeille erittäin laadukkaan ja kyvykkään joukkueen, vaikka Jenkit ei kuulu myöskään tämän vuoden turnauksessa todellisten mestarisuosikkien joukkoon.

USA antaa yleensä MM-kisoissa vastuuta nuorille pelaajille ja pitää turnausta enemmänkin näyttöpaikkana kuin varsinaisena arvoturnauksena, johon otetaan mukaan parhaat saatavilla olevat pelaajat. Kuluvan kevään MM-kisoihin on kuitenkin odotettavissa Jenkeiltä enemmän myös kokeneita pelaajia ja mahdollisuus yltää hyvin pitkälti samaan kuin viime vuonna.

USA pystyy materiaalinsa ja taitotasonsa puolesta tarjoamaan tämänkin vuoden turnauksessa aidosti hyvän haasteen kaikille MM-kisojen parhaille mestarisuosikeille, mutta toisaalta Yhdysvalloilla ei ole turnauksesta samanlaista tiettyä rutiinia ja voittamisen kulttuuria kuin esimerkiksi Kanadalla tai Suomella.

On sanomattakin selvää, että USA on erittäin lähellä ja käytännössä varmuudella etenemässä lohkostaan jatkoon, mutta Yhdysvallat ei ole yhtä suoritusvarma joukkue kuin muut kärkipään miehistöt. USA:n lähtökohtainen ranking sijalla neljä kuvastaakin hyvin sitä, että Jenkit on heikompi kuin turnauksen mestarisuosikit, mutta parempi kuin keskikastin maat.

Yhdysvallat kärkimaiden paras haastaja

USA tuskin menee tämänkään vuoden turnauksessa päätyyn saakka, mutta Yhdysvallat on oikeutetusti taas mestarisuosikkien ykköshaastaja ja pystyy laittamaan heti ensimmäisessä ottelussa Suomen aidosti kovaan testiin ja tarjoamaan täysin erilaisen vastuksen kuin vuosi sitten Norja.

USA lähtee lohkoon kolmanneksi parhaana joukkueena Suomen ja Ruotsin jälkeen, ja jos odotukset pitävät paikkaansa, niin Yhdysvallat pelaa taas paikoista mitalipeleissä, mutta ainekset loppuotteluun ovat kokonaisuutena pienet.

Ruotsi – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Ruotsi on yksi historian menestyneimmistä jääkiekkomaista, vaikka Tre Kronorin edellisestä mitalista on jo hieman aikaa. Sinikeltaiset voittivat maailmanmestaruuden peräkkäin vuosina 2017-18, mutta länsinaapurimme ei ole saanut sen jälkeen yhtään todellista onnistumista.

Ruotsi on valloittanut toistakymmentä maailmanmestaruutta ja esimerkiksi muutaman olympiakullan, mutta muun muassa viime vuoden turnaus päättyi katastrofaaliseen sulamiseen Kanadalle.

Esittelyssä Ruotsin joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Ruotsi lähtee MM-kisoihin tavoittelemaan paluuta menestyksen tielle, sillä Tre Kronor on ollut viime vuosina erityisesti tuloksellisesti vaisussa pelivireessä ja jäi toiseksi edellisellä kerralla kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle sekä viimeksi hävisi puolivälierissä kolmen maalin johtoasemastaan huolimatta Kanadalle.

Sinikeltaiset ovat turnauksesta toiseen aina joko yksi parhaista mestarisuosikeista tai vähintään joukkueita, joilla on aito mahdollisuus mennä päätyyn saakka, mutta maa on ollut toisaalta myös murrostilassa. Menestystä haetaankin uuden päävalmentajan alaisuudessa, ja edellisellä valmennuksella tulleet sijoitukset eivät antaneet syytä hurraamiseen.

Ruotsi on saamassa tämän vuoden turnaukseen odotetusti useita NHL-vahvistuksia ja muita huippuluokan nimiä, mutta Tre Kronoria ei kuitenkaan voi pitää samanlaisena mestarisuosikkina kuin Kanadaa ja Suomea. Sinikeltaiset ovat kuitenkin rankingissa kolmantena ja siten hieman edellä Yhdysvaltoja.

Ruotsin tärkein tehtävä onkin palata jo uskottavuutensa kannalta mitalipeleihin, sillä Tre Kronorin heikko menestyminen on tarkoittanut sitä, että paineet sinikeltaisten leirissä alkavat olla jo todella isot. Länsinaapuriltamme on lupa odottaa tämän vuoden turnauksessa paikkaa mitalipeleistä, mutta niin oli joukkueen osalta toisaalta myös viime vuoden MM-kisoissa.

Tre Kronor hakee paluuta mitalikantaan

Ruotsi on varmasti erittäin näyttöhaluinen ja ärsytetty viime vuoden heikkojen suoritustensa ja tulostensa vuoksi. Tre Kronor on lohko A:n toiseksi paras joukkue heti Suomen jälkeen, ja sinikeltaiset odottavatkin varmasti vesi kielellä juuri otteluaan Leijonia vastaan. Ruotsi ei ole ansaitusti samanlainen mestarisuosikki kuin Kanada tai Suomi, mutta olisi iso yllätys ja länsinaapurimme kannalta valtava pettymys, jos Tre Kronor jäisi taas neljän parhaan ulkopuolelle. Kokemukset sinikeltaisilla viime vuoden sulamisesta ovat huonot.

Saksa – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Saksa ei ole yksi suurista jääkiekkomaista, mutta Träger der Adler on mennyt viime vuosina vahvasti parempaan suuntaan ja ottanut askeleita kohti sijoituksia jopa mitalipelien tuntumasta. Saksa ylsi toiseksi edellisten talviolympialaisten jääkiekon loppuotteluun ja on selvittänyt tiensä viimeisen reilun 10 vuoden aikana kahdesti MM-kisojen pronssiotteluun. Saksa oli viimeksi MM-kisojen seitsemäs hävittyään puolivälierissä Tshekille maalein 1-4.

Esittelyssä Saksan joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Saksa tunnetaan jalkapallomaana, mutta Träger der Adler on alkanut panostaa vahvasti myös jääkiekkoon ja saamaan hyviä tuloksia lätkänkin puolella. Saksa ei kuulu myöskään tämän vuoden turnauksessa kärkimaiden joukkoon, mutta Träger der Adlerilla on hyvät mahdollisuudet yltää lohkossa neljän parhaan joukkoon.

Saksa on noussut tietynlaiseksi mustaksi hevoseksi, jonka potentiaalista ja osaamisesta saatiin hyvä esimerkki viime vuoden turnauksessa. Träger der Adler sijoittui silloin lohkonsa toiseksi. Saksa pääsee tämän vuoden turnaukseen hyvästä tilanteesta ja realistisesti valmiina pelaamaan taas paikoista kahdeksan joukossa.

Saksaa ei voi pitää varsinkaan enää tänä päivänä edes kovien joukkueiden näkökulmasta minään helppona vastustajana tai miehistönä, jota vastaan esimerkiksi Kanada tai Suomi olisivat automaattisesti lähes varmoja voittajia. Toki Träger der Adler ei omaa sellaista rosteria ja taitotasoa kuin turnauksen parhaat mestarisuosikit, mutta joukkueella on hyvät mahdollisuudet esiintyä myös tämän vuoden turnauksen lohkovaiheessa lähes yhtä vahvasti kuin vuosi sitten.

Saksa onnistui tosin viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa jopa hämmästyttävän hienosti ja oli ehdottomasti yksi MM-kisojen parhaista yllättäjistä, vaikka matka päättyi puolivälierissä.

Joukkueen suunta viime vuodet vahvassa nousussa

Saksalta löytyy nykyään useita kansainvälisesti erittäin kovan luokan pelaajia, joista Träger der Adler on saamassa MM-kisoihin todennäköisesti vähintään muutamia nimiä. Jos Saksa saa jalkeille Träger der Adlerin mittapuulla lähes parhaan saatavilla olevan joukkueen, niin miehistöllä on realistiset saumat pelata jopa lohkon kolmospaikasta Yhdysvaltoja vastaan. Saksa on kaikesta huolimatta selvä altavastaaja erityisesti Suomea ja Ruotsia vastaan, mutta taistelu USA:ta vastaan on jo huomattavasti tasaisempi.

Ranska – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Ranska oli vuoden 2014 MM-kisoissa puolivälierissä, mutta patonkimaan menestyminen on jäänyt muuten hyvin vaatimattomaksi ja joutunut hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa tai pitänyt niukasti paikkansa pääsarjassa. Ranskan ei pitänyt olla mukana viime vuoden turnauksessa, mutta patonkimaa pääsi mukaan toisena Venäjän ja Valko-Venäjän korvaajana. Ranskalla olisi väkiluvunsa kannalta ainekset hieman Saksan tyyppiseen tilanteeseen, jossa myös jääkiekkoon alettaisiin panostaa aiempaa enemmän. Sinipaidat ovat siitä huolimatta turnauksesta toiseen heikoimpien maiden joukossa.

Esittelyssä Ranskan joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Ranska keräsi viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa viisi pistettä ja piti paikkansa pääsarjassa, vaikka patonkimaan ei siellä alun perin kuulunut siis pelata. Ranska oli toisaalta lähtökohtaisesti parempi joukkue kuin lohkon heikoin maa Italia, joten patonkimaan säilyminen pääsarjassa tämän vuoden turnaukseen ei tullut yllätyksenä.

Sinipaidat lähtevät kuluvan kevään huipennukseen pelaamaan joko viimeisen sijan välttämisestä tai enintään sijan tai kaksi korkeammalle oikeuttavista paikoista. Ranska on materiaaliltaan valtavasti lohkon parhaita joukkueita jäljessä, ja sinipaitojen tärkeimmät ottelut ovatkin erityisesti Unkaria ja Itävaltaa vastaan.

Ranska ei ole missään tapauksessa täysin toivoton joukkue verrattuna myös tämän vuoden heikoimpiin maihin, sillä patonkimaalta löytyy myös kuluvan kevään turnauksessa muutamia kansainvälisesti hyviä pelaajia ja edes hieman taitotasoa ja kyvykkyyttä pitää otteluita tasaisina myös kärkiryhmiä vastaan.

On tietysti selvää, että Ranska on esimerkiksi Suomea ja Ruotsia vastaan jättimäisen altavastaajan asemassa, mutta sinipaidat eivät ole aivan niin surkeita mitä patonkimaan sijoituksista ja menestyksestä voisi kuvitella. Ranska on ehdottomasti parempi joukkue kuin esimerkiksi Unkari, joten sinipaidoilla on hyvät saumat pitää itsensä pääsarjassa.

Tavoitteena sarjapaikan säilyttäminen

Ranska lähtee turnaukseen yksinkertaisella tavoitteellaan pitää itsensä pääsarjassa ja päästä pelaamaan myös ensi vuoden turnauksessa. Sinipaidat ovat vahvoilla sijoittumaan lohko A:n sijoille kuudesta seitsemään, ja patonkimaan jääminen lohkon viimeiseksi olisi vähintään pieni yllätys. Ranska ei omaa Suomea tai Ruotsia vastaan todennäköisesti mitään mahdollisuuksia, vaikka kuten todettu, niin sinipaidat eivät ole mitään pisteautomaatteja.

Patonkimaan on kuitenkin realistisesti keskityttävä menestymään Itävaltaa ja Unkaria vastaan, sillä ne ottelut määrittävät sen onnistuuko Les Blues pitämään itsensä korkeimmalla sarjatasolla.

Jääkiekon MM joukkueet

Tanska – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Tanska ei ole selvittänyt tietään MM-kisoissa mitaleille, mutta Juutit on ollut muutaman kerran kahdeksan parhaan joukossa. Punavalkoiset olivat edellisen kerran kahdeksan sakissa vuonna 2016. Tanska on mennyt esimerkiksi Saksan tavoin viime vuosina parempaan suuntaan ja pystynyt tuottamaan enemmän myös kansainvälisesti hyviä pelaajia.

Juutit oli myös viimeksi päästä puolivälieriin, mutta varsinaisella peliajalla neljä voittoa keränneiden punavalkoisten matka päättyi niukasti lohkovaiheeseen. Miehistöllä oli kuitenkin sama määrä pisteitä kuin Slovakialla.

Esittelyssä Tanskan joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Tanska lähtee tämän vuoden turnaukseen tavoittelemaan realistisesti paluuta puolivälieriin, johon Juuteilla on realistinen mahdollisuus, vaikka punavalkoiset eivät kuitenkaan ole lohkossa lähtökohtaisesti neljän parhaan joukossa. Tanskalle jäi varmasti viime vuodesta paljon nälkää edetä pudotuspeleihin, sillä kuten todettu, niin punavalkoiset jäivät vain niukasti niiden ulkopuolelle.

Tanska ei ole varsinkaan enää mikään helppo tai heppoinen vastustaja myöskään kärkimaiden näkökulmasta, ja muun muassa Suomi on päässyt todistamaan valmistavissa harjoitusotteluissa Juuttien iskukyvyn. Joukkueiden toinen harjoitusottelu päättyi punavalkoisten voittoon siten, että Leijonat ei tehnyt yhtään osumaa.

Tanska pelasi viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa yhden mielettömän upean ottelun, kun Juutit onnistui nappaamaan niukan voiton Kanadaa vastaan. Punavalkoiset ovat voittaneet edelliset MM-kisat mukaan lukien yksittäisissä otteluissa näin ollen sekä Kanadan että Suomen, mikä kuvastaa hyvin joukkueen iskukykyä ja yllätysvalmiutta laittaa satunnaisesti kapuloita rattaisiin myös kärkimaita vastaan.

Tanskalle voi toisaalta tuottaa selviä vaikeuksia hallita otteluitaan esimerkiksi Unkaria tai Itävaltaa vastaan. Juuteille ei todennäköisesti sovi ennakkosuosikin asema lohkon heikoimpia maita vastaan, vaan punavalkoisten parhaat mahdollisuudet lepäävät yhä vastaiskuissa ja tiiviissä puolustamisessa.

Taistelee lohkon neljännestä paikasta

Tanska pelaa suurella todennäköisyydellä lohkon neljästä jatkopaikasta yhdessä Saksan kanssa. Juuteilla ei ole mitään mahdollisuutta sijoittua lohkossa kahden joukkoon, sillä punavalkoiset ovat kuitenkin yhdestä harjoitusottelusta huolimatta yhä niin valtavasti Suomea ja Ruotsia heikompi miehistö. Sama tilanne on yhä lähes varmuudella myös USA:n kohdalla. Tanskan suurin yksittäinen ottelu tuleekin olemaan Saksaa vastaan, ja on vaikea kuvitella, että joko Juutit tai Träger der Adler ei nappaisi viimeistä jatkopaikkaa.

Unkari – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Unkari pelasi viimeksi MM-kisojen ensimmäisessä divisioonassa, josta joukkue selvitti tiensä tämän vuoden turnauksen pääsarjaan. Unkari on pelannut edellisen kerran MM-kisojen pääsarjassa vuonna 2016 ja sai viime vuonna oikeuden osallistua tämän vuoden turnauksen pääsarjaan. Joukkue lähtee MM-kisoihin yhtenä turnauksen heikoimpana ryhmänä, jolta on mahdotonta odottaa sijoituksia lohkon viimeisen tai toiseksi viimeisen yläpuolella.

Esittelyssä Unkarin joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Unkarille pelaaminen MM-kisojen pääsarjassa on jo itsessään hieno suoritus, sillä Magyars ei ole ollut tosiaan mukana MM-kisojen pääsarjassa moneen vuoteen ja kuuluu myös useiden vuosien tauon jälkeen vahvasti putoamisvaaraan olevalle vyöhykkeelle. Unkari on turnauksessa jokaisessa ottelussaan altavastaajan asemassa ja ei luonnollisesti voi mennä missään olosuhteissa kahdeksan joukkoon.

Joukkue tietää itsekin sen, että mahdollisuudet ovat vain säilymisessä. Kaikki yksittäiset voitot tai edes pienet onnistumiset olisivat Unkarin näkökulmasta enemmän kuin tervetulleita. On kuitenkin hyvin mahdollista, että niitä ei ole tulossa välttämättä yhtään.

Unkarin materiaalista ja taitotasosta kertoo hyvin se, että punavalkoiset eivät ole pelanneet MM-kisojen pääsarjassa vuosikausiin ja joutuvat myös tämän vuoden turnauksessa todennäköisesti useiden selkäsaunojen kohteeksi. Unkarilla ei ole rosterissaan pelaajia, jotka pystyisivät tällä tasolla tekemään edes kelvollista jälkeä.

Tasoerot muiden joukkueiden eduksi ovat yksinkertaisesti niin suuria. Unkarilla saattaa olla mahdollisuudet menestyä Itävaltaa vastaan, mutta Magyars on auttamatta vastaantulijan roolissa muun muassa Saksaa tai Tanskaa vastaan. Punavalkoiset voivat haaveilla menestyksestä realistisesti ainoastaan juuri Itävaltaa vastaan.

Luvassa kylmää kyytiä

Unkarin nousu MM-kisojen pääsarjaan oli joukkueelta hieno temppu, mutta siihen se sitten jääkin. Unkari jää suurella todennäköisyydellä varsinkin Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen jyräämäksi. Sarjanousija on tukalassa paikassa ja kokee kylmää kyytiä.

Ei ole millään tavalla uskottavaa, että Unkari voisi pelata muusta kuin viimeisen paikan välttämisestä. Joukkue on lohkon heikoin miehistö ja saa tehdä valtavan työn napatakseen edes yksittäisiä pieniä onnistumisia. Luvassa on rumaa jälkeä ja yksipuolisia otteluita.

Itävalta – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Itävalta on yltänyt historiansa aikana jopa kahdesti MM-kisojen pronssimitaleille, mutta alppimaa on ollut sittemmin hissijoukkueen maineessa, joka pelaa välillä MM-kisojen pääsarjassa ja välillä ensimmäisessä divisioonassa. Punavalkoisten ei ollut tarkoitus olla mukana viime vuoden turnauksen pääsarjassa, mutta joukkue pääsi mukaan toisena Venäjän ja Valko-Venäjän korvaajana. Itävalta nappasi viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa kuitenkin kohtalaisen hyvät seitsemän pistettä.

Esittelyssä Itävallan joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Itävalta pääsi viime vuoden turnauksen pääsarjaan kabinettipäätöksen kautta ja kiitti siitä selvittämällä tiensä lohkonsa kuudenneksi. Alppimaa pelasi viime vuoden turnauksessa odotuksiin nähden hyvin ja todisti samalla sen, että kyseessä ei ole niin heikko joukkue mitä maan tulokset ja heikko menestyminen ovat antaneet ymmärtää.

Itävalta pääsee tämän vuoden turnaukseen omien ansioidensa kautta, mutta alppimaa on kuitenkin lohkon toiseksi huonoin joukkue Unkarin jälkeen. Itävalta pystyy todennäköisesti haastamaan edes hieman Saksaa ja Tanskaa, mutta esimerkiksi ottelusta Ranskaa vastaan on alppimaan vaikea saada ainakaan täyttä pistepottia.

Itävalta lähtee MM-kisoihin valtaosaksi vain tukkimaan keskustaa ja puolustamaan sekä kyttäämään yksittäisiä vastaiskuja. Alppimaalla on ykköskentässään mitä suuremmalla todennäköisyydellä muutamia kansainvälisesti laadukkaita pelaajia, mutta siinä kaikki, sillä punavalkoisten rosteri on muuten vaatimaton.

Itävallan tärkein tehtävä on pitää sarjapaikkansa ja lähteä erityisesti voittamaan Unkaria. Se on kuitenkin ottelu, jossa alppimaa on lähtökohtaisesti vahvoilla. Itävalta ei omaa varsinkaan Suomea tai Ruotsia vastaan luultavasti mitään mahdollisuuksia, vaikka alppimaa kiusasi viime vuoden turnauksessa Yhdysvaltoja. Sama tuskin toistuu tänä vuonna.

Lohkon ehdotonta häntäpäätä

Itävalta on luonnollisesti yksi turnauksen heikoimmista joukkueista, mutta kuten on käynyt ilmi, niin alppimaa ei ole niin surkea mitä esimerkiksi Unkari. Itävalta pystyy pelaamaan yksittäisiä kelvollisia otteluita, joista hyvä esimerkki saatiin viime vuoden turnauksessa.

Vastapainoksi tulee kuitenkin yhä liikaa hissijoukkueliikettä, ja Itävalta on kaikesta huolimatta vaarassa pudota taas joko tämän tai ensi vuoden turnauksen jälkeen ensimmäiseen divisioonaan. Moni onkin todennut, että Itävalta on liian huono pääsarjaan ja toisaalta liian hyvä ensimmäiseen divisioonaan.

Lohko B – Jääkiekon MM joukkueet 2023

Voit katsoa alta esittelyt ja kokoonpanot jokaisesta B-lohkossa pelaavasta joukkueesta. Käymme läpi myös joukkueiden mahdollisuuksia pärjätä turnauksessa. Jääkiekon MM-kisat joukkueet pitävät sisällään toisessa lohkossa muun muassa Kanadan ja Tshekin.

Kanada – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Kanada on historian menestynein jääkiekkomaa, sillä vaahterapaidat ovat pärjänneet valtavan hienosti ja saaneet mitaleja kovassa tahdissa, vaikka punavalkoisilla oli hetken aikaa vähän vaikeampaa. Kanadan edelliset maailmanmestaruudet ovat vuosilta 2016 ja 2021. Vaahterapaidat olivat erittäin lähellä juhlia myös viime vuoden turnauksen voittoa, mutta loppuottelu Suomea vastaan huipentui punavalkoisten kannalta ikävällä tavalla. Kanada lähtee jokaiseen turnaukseen suurimpana tai vähintään toiseksi parhaana mestarisuosikkina, ja niin on asia myös tämän vuoden MM-kisoissa.

Esittelyssä Kanadan joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Kanada pelaa käytännössä aina ja kaikilla rostereillaan äärimmäisen kovatasoisilla huippujoukkueilla, joilla vaahterapaidat ovat vahvoilla menemään kerta toisensa jälkeen päätyyn saakka. Kanada ei ollut viime vuoden turnauksessa varsinkaan lohkovaiheessa lainkaan parhaimmillaan ja koki muun muassa yhden tappion Tanskalle, mutta vaahterapaidat alkoivat pelata normaalilla tasollaan erityisesti puolivälierissä Ruotsia vastaan.

Punavalkoiset nousivat silloin vaikeasta tilanteesta ensin kiinni jatkoaikaan ja menivät sen jälkeen myös mitalipeleihin. Kanada oli viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa kaikkea muuta kuin vakuuttava, mutta punavalkoiset nostivat tasoaan selvästi ratkaisuvaiheiden kynnyksellä.

Kanada lähtee myös tämän vuoden turnaukseen tavoitteenaan vain palata maailmanmestariksi. Vaahterapaidat ovat saamassa jalkeille erinomaisen kokoonpanon, josta tulee löytymään leveyttä, laatua ja ratkaisuvoimaa kaikille neljälle kentälliselle. Punavalkoiset haluavat palata nopeasti takaisin maailmanmestariksi ja omaavat sellaisen rosterin, jolla se on enemmän kuin hyvin tehtävissä.

Kanada on selvästi jälkimmäisen lohkon paras miehistö ja omaa hyvät puitteet voittaa kaikki tai vähintään kaikki ottelunsa. Vaahterapaidat ovat aina ennakkosuosikin asemassa. Kanada on osassa arvioita lievästi suurin mestarisuosikki ennen Suomea, kun taas osa arvioista pitää vaahterapaitoja ja Leijonia käytännössä yhtä hyvinä.

Tavoittelee vain paluuta maailmanmestariksi

Kanada jäi viime vuoden turnauksessa niukasti MM-kisojen toiseksi, ja vaahterapaidat ovat siitä varmasti erittäin ärsytettyjä ja sisuuntuneita maksamaan kalavelat takaisin erityisesti Suomelle. On hyvin mahdollista, että Kanada pelaa Leijonia vastaan taas tämän vuoden loppuottelussa.

Punavalkoiset eivät välttämättä taaskaan syty samalla tavalla lohkovaiheen otteluihinsa kuin pudotuspeleihin, mutta sen ei pidä antaa hämätä, sillä historian menestynein jääkiekkomaa on parhaimmillaan vasta tosipelien koittaessa. Silloin huippulaadukasta ja vahvaa joukkuetta vastaan menestyminen on äärettömän vaikeaa.

Tshekki – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Tshekki on päässyt juhlimaan jääkiekon MM-kisojen voittoa kuusi kertaa ja ollut mukana turnauksessa vajaat 30 kertaa. Punavalkoiset ovat voittaneet edellisen kerran jääkiekon MM-kisat vuosina 2005 ja 2010.

Tshekki oli viimeksi lohkonsa kolmas kerättyään otteluistaan 13 pistettä. Punavalkoisten matka jatkui aina pronssiotteluun saakka, jossa miehistö onnistui tekemään Yhdysvalloille peräti kahdeksan maalia ja nappaamaan pronssiset mitalit. Miehistö oli kokenut välierissä ruman tappion Kanadaa vastaan.

Esittelyssä Tshekin joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Tshekki lähtee myös tämän vuoden turnaukseen yhtenä kärkimaiden parhaana haastajana ja omaa monien papereissa hyvät puitteet edetä mitalipeleihin. Kyseessä ei ole Kanadan, Suomen tai Ruotsin tasoinen mestarisuosikki, mutta punavalkoiset ovat lähtökohtaisesti vain hieman USA:ta heikompi miehistö.

Tshekki nousi viime vuoden turnauksessa parhaimmillaan jopa yhdeksi mestariehdokkaaksi, mutta punavalkoiset jäivät varsinkin välierissä pahasti Kanadan jyräämäksi. Joukkue osoitti kuitenkin luonnettaan pronssipelissä esiintymällä varsinkin hyökkäyspäässä hienosti. Samaa on lupa odottaa myös tämän vuoden turnauksessa, sillä aineksia on hyvin pelata lohkon kakkospaikasta.

Tshekille sopii yleensä erinomaisesti pelata hieman kärkijoukkueiden takana olevien haastajien asemassa, sillä punavalkoisia ei tunneta usein hyvin ennakkosuosikin asemassa pelaavana joukkueena. Tshekki ei ole paperilla mestarisuosikeista, mutta punavalkoisten rosterista on tulossa myös tämän vuoden turnaukseen todella laadukas, josta tulee löytymään myös useita huippuluokan viimeistelijöitä.

Tshekin pelaamisessa on kuitenkin enemmän kysymysmerkkejä kuin Kanadalla tai Suomella, joten punavalkoiset eivät ole ansaitusti rankingissa yhtä korkealla kuin varsinkaan kaksi parasta ennakkosuosikkia. Tshekki ja USA ovat kuitenkin lähes samalla viivalla, sillä punavalkoiset ovat vain hieman Jenkkien takana.

Paperilla lohkon toiseksi paras joukkue

Tshekki on vahvoilla yltää jälkimmäisessä lohkossa joko toiseksi tai vähintään kolmanneksi, ja jos punavalkoiset kohtaavat esimerkiksi Suomen puolivälierissä, niin se voisi olla myös Leijonille todella paha ottelu ja vastustaja.

Tshekki ei ole yhtä suoritusvarma joukkue kuin esimerkiksi juuri Suomi, mutta punavalkoiset ovat menneet Kari Jalosen aikakaudella useammalla osa-alueella entistä parempaan suuntaan, ja ei olisi lainkaan mahdottomuus, vaikka Tshekki yltäisi lähivuosina maailmanmestariksi. Sitä on kuitenkin vaikea kuvitella vielä tämän vuoden turnauksessa. Saumat on silti hyvin mitalipeleihin.

Sveitsi – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Sveitsi oli mukana jääkiekon MM-kisoissa jo vuonna 1930 ja on saavuttanut historiansa aikana parhaimmillaan kolme hopeaa. Alppimaa ei ole päässyt juhlimaan ainakaan vielä jääkiekon maailmanmestaruutta, mutta punapaidat olivat muun muassa vuonna 2018 komeasti loppuottelussa. Tappio tuli silloin Ruotsille. Sveitsi on väkilukuunsa nähden laadukas jääkiekkomaa, jolta on lupa odottaa vahvaa panosta myös tämän vuoden turnauksessa. Alppimaa voitti viime vuonna hienosti oman lohkonsa.

Esittelyssä Sveitsin joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Sveitsiä on pidetty viimeiset vuodet jääkiekon mustana hevosena, jolla on nykyään jo aito mahdollisuus ja osaaminen laittaa myös turnauksen parhaat joukkueet oikeasti kunnon haasteen eteen.

Alppimaa ei ole koskaan mestarisuosikkien joukossa, ja sama tilanne on myös tämän vuoden turnauksessa, mutta punapaidat omaavat useita kansainvälisesti erittäin laadukkaita pelaajia, jotka ovat päässeet pelaamaan myös kuluvan kauden aikana huippuseuroissa. Sveitsi todisti esimerkiksi taas viime vuonna osaamisensa ja voitti lohkonsa, joskin punapaitojen matka päättyi heti puolivälierissä Yhdysvaltoja vastaan. Alppimaa esiintyi kuitenkin lohkovaiheessa todella positiivisesti.

Sveitsi kuuluu rankingissa hieman Yhdysvaltojen ja Tshekin alapuolelle, joten alppimaa pystyy materiaalinsa ja taitotasonsa puolesta pelaamaan aivan minimissään paikoista kahdeksan joukossa. Sveitsillä ei pitäisi olla asiaa yltää turnauksessa jopa loppuotteluun, mutta vähintään viime vuoden tapainen sijoitus ja suoritus ovat enemmän kuin lähellä.

Alppimaa on jälkimmäisessä lohkossa kolmanneksi paras joukkue Kanadan ja Tshekin takana, mutta jos punapaidat pelaavat samalla tavalla kuin vuosi sitten, niin sijoitus voi olla hyvin kahden joukossa. Sveitsiä ei voi huippumaidenkaan näkökulmasta yhtään väheksyä tai aliarvioida, sillä punapaidat osaavat olla aidosti todella potentiaalisia ja vaarallisia.

Viime vuonna upeasti lohkonsa voittaja

Sveitsillä on varmasti suuri halu ja tahtotila päästä maistamaan samanlaista menestystä kuin esimerkiksi vuonna 2018, ja alppimaa olisi voinut mennä jo viime vuoden turnauksessa nähtyjen otteiden valossa jopa mitalipeleihin. Punapaidat eivät toisaalta esiintyneet puolivälierissä enää lainkaan samalla tasolla, ja vastaava uhkakuva on ilmassa myös tämän vuoden turnauksessa.

Sveitsi oli vuosi sitten yksi lohkovaiheen parhaista onnistujista ja iloista yllättäjistä, mutta alppimaan rosterilla kaiken on mentävä viimeisen päälle nappiin, jotta punapaitojen hieno tekeminen ei rajoitu vain lohkovaiheeseen.

Slovakia – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Slovakia on ollut mukana jääkiekon MM-kisoissa vajaat 30 kertaa ja päässyt juhlimaan myös lätkän maailmanmestaruutta. Se tapahtui vuonna 2002, jolloin sinipaidat menivät upeasti päätyyn saakka.

Slovakia oli viime vuoden turnauksessa lohkonsa neljäs ja eteni kahdeksan joukkoon. Sinipaidat eivät kuitenkaan päässeet sieltä enää jatkoon, vaan joukkueen matka päättyi Suomea vastaan. Slovakian jääkiekko on menossa takaisin oikeaan suuntaan, ja joukkueella on hyvät mahdollisuudet mennä puolivälieriin myös tämän vuoden turnauksessa.

Esittelyssä Slovakian joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Slovakian jääkiekossa on ollut viime vuosina suureksi osaksi hiljaista, mutta sinipaidat esiintyivät viime vuoden turnauksessa vähintään kohtalaisen hyvin ja hoitivat paikkansa jatkoon. Slovakia keräsi lohkovaiheessa varsinaisella peliajalla neljä voittoa ja taisteli jatkopaikastaan loppuun saakka Tanskan kanssa. Sinipaidat saivat Juuttien kanssa saman pistemäärän, mutta Naši chlapci eteni lopulta jatkoon.

Slovakia taisteli puolivälierissä hienosti Suomea vastaan ja olisi voinut omata jopa pienet mahdollisuudet pelata voitosta, mutta sinipaidat joutuivat toteamaan kuitenkin Leijonat ansaitusti paremmakseen. Suunta on Slovakian jääkiekossa kuitenkin taas tauon jälkeen kohti parempaa.

Slovakia pääsee tämän vuoden turnaukseen siinä mielessä hyvästä tilanteesta, että sinipaidat ovat vahvoilla yltämään lohkovaiheesta jatkoon tai ovat ainakin ennakkoon neljänneksi vahvin miehistö. Slovakia taistelee viimeisestä jatkopaikasta suurella todennäköisyydellä Latvian ja Norjan kanssa, mutta jos sinipaidat pystyvät pelaamaan materiaalinsa mukaisesti, niin joukkue on paperilla hieman Norjaa ja Latviaa edellä.

Slovakian pelaaminen on ollut viime vuosina parhaimmillaan sen verran laadukasta, että sinipaidat ovat ehdottomasti tuloksiaan parempi jääkiekkomaa ja ylsivät jo muun muassa edellisissä olympialaisissa mitaleille.

Hyvät saumat yltää lohkossa neljän joukkoon

Slovakia tuskin pystyy laittamaan kapuloita varsinkaan Kanadan tai Tshekin rattaisiin, mutta sinipaidat ovat toisaalta selvästi lohkon heikoimpia maita parempia ja paperilla siis myös kahta suurinta haastajaansa edellä. Slovakia on saanut tekemiseensä aivan uutta virtaa ja pystyy rosterinsa puolesta pelaamaan kansainvälisellä mittapuulla hyvää jääkiekkoa, jossa sinipaidat kuuluvat myös tämän vuoden turnauksessa helposti keskikastiin.

Slovakialle yltäminen pudotuspeleihin olisi hieno, joskin jo odotettu suoritus, mutta siitä eteen päin sinipaidat olisivat jo valtavasti odotuksia kovemmassa pelivireessä.

Latvia – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Latvia ei ole yltänyt koskaan jääkiekon MM-kisojen voittajaksi, mutta viininpunaiset ovat yltäneet turnauksessa seitsemänneksi vuosina 1997, 2004 ja 2009. Latvia pelasi ensimmäisen kerran lätkän MM-kisoissa vuonna 1933, jonka jälkeen joukkue palasi kansainvälisille kiekkoareenoille 1990-luvulla ja pääsarjaan vuodesta 1996 lähtien.

Latvia on pelannut olympialaisten jääkiekkoturnauksessa kuudesti. Joukkue on ollut 2000-luvulla mukana jokaisessa olympialätkässä yhtä lukuun ottamatta. Latvia on tämän vuoden turnauksen toinen kisaisännistä.

Esittelyssä Latvian joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Latvia on kuulunut pitkään jääkiekon MM-kisojen vakiokalustoon ja lähtee myös kevään 2023 turnaukseen alemmasta keskikastista. Sama tilanne oli viime vuoden turnauksessa, jossa viininpunaiset sijoittuivat lohkonsa viidenneksi. Latvia saa pelata tänä vuonna toisena kisaisäntänä siten, että viininpunaisten ottelut käydään Riiassa.

Kyseessä on monesti joukkue, jota ei odoteta puolivälieriin, mutta myöskään putoamisen uhkaa ei usein ole. Latvia voi lähteä yhdessä Suomen kanssa järjestämiinsä MM-kisoihin siinä mielessä hyvästä tilanteesta, että viininpunaisilla on realistinen sauma mennä puolivälieriin. Latvialla ei pitäisi olla vaaraa jäädä jälkimmäisen lohkon putoamistaistoon, ja joukkue onnistui viime vuonna kiusaamaan hyvin niin Suomea kuin Ruotsia.

Latvia kuuluu lohko B:ssä viidenneksi tai vähintään kuudenneksi parhaaksi joukkueeksi yhdessä Norjan kanssa ja voi olla urakkaansa tyytyväinen, jos joukkue pystyy välttämään sijoitukset lohkon häntäpäässä. Toisaalta Latvia haluaa varmasti edetä oman kotiyleisönsä edessä jatkoon. Se on viininpunaisten rosterilla hyvin tehtävissä, vaikka lohkon kärkipäähän ei ole toki mitään asiaa.

Latvia on mainettaan parempi joukkue ja omaa enemmän potentiaalia mitä monet osaavat kuvitella. Latvia ei ole mikään helppo tai kevyt vastustaja, minkä joukkue on todistanut myös viime vuoden turnauksissa.

Viininpunaiset pelaavat lohkovaiheen kotonaan

Latvia pelaa jälkimmäisen lohkon viimeisistä jatkopaikoista ja voi hyvin yltää neljänneksi ja siten puolivälieriin. Viininpunaisten materiaali tulee olemaan puoliksi kotona pelattavissa MM-kisoissa lähes varmuudella sen verran laadukas ja hyvä, että joukkue pystyy haastamaan parhaimmillaan jopa lohkon kärkipään miehistöjä.

Tasoeroa on silti reilusti, joten se tulee olemaan vaikeaa. Latvian tärkeimmät ottelut ovat kuitenkin erityisesti Norjaa ja Slovakiaa vastaan, kun taas lohkon heikoimpien joukkueiden pitäisivät olla hyvin viininpunaisten kaadettavissa.

Norja – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Norja ei ole koskaan yltänyt jääkiekon MM-kisoissa mitaleille. Vuonomaan paras saavutus on vuodelta 1951, jolloin punapaidat sijoittuivat turnauksen neljänneksi. Norja keräsi viime vuoden MM-kisojen lohkovaiheessa viisi pistettä ja sijoittui lohkonsa seitsemänneksi. Norja on ollut mukana myös olympialaisten jääkiekkoturnauksessa 12 kertaa ja edennyt parhaana saavutuksena puolivälieriin vuonna 2018.

Esittelyssä Norjan joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Norja ei ole päässyt nauttimaan jääkiekon MM-kisoissa suuresta menestyksestä lukuun ottamatta yhtä neljättä paikkaa, ja vuonomaan lähtökohdat myös tämän vuoden turnaukseen ovat hyvin edellisen kaltaiset. Punapaidat kuuluvat alempaan keskikastiin ja niihin joukkueisiin, joiden pitäisi hoitaa sarjapaikkansa taas kunnialla, mutta eivät omaa kunnollista mahdollisuutta nousta kahdeksan sakkiin.

Norja keräsi tosin viime vuoden turnauksessa hieman odotettua heikomman pistesaldon, sillä vuonomaalla piti olla hyvät mahdollisuudet sijoittua vähintään Itävallan yläpuolelle.

Norjan jääkiekko on mennyt monien muiden pienempien jääkiekkomaiden tavoin parempaan suuntaan, ja nykyisin vuonomaalta löytyy myös kansainvälisesti aidosti hyviä pelaajia. Punapaitojen tekemisen taso on kuitenkin sellainen, mikä ei todennäköisesti tule riittämään myöskään tämän vuoden turnauksessa läpi lohkovaiheesta tai enintään niukasti neljänneksi.

Norja on materiaaliltaan ja taitotasoltaan hyvin lähelle Latvian veroinen ryhmä. Norja on monesti parempi kuin turnauksen heikoimmat joukkueet, mutta vuonomaalla ei usein ole aineksia yltää pudotuspeleihin. Se on lähellä tapahtua myös tämän vuoden turnauksessa.

Vuonomaalla valtava työ yltää puolivälieriin

Norja on myös kevään 2023 MM-kisoissa hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin usein aiemmin. Vuonomaa kuuluu samaan kategoriaan muutaman muun vastaavan joukkueen kanssa, joiden pitäisi saada tekemiseensä vielä yksi uusi vaihde ja yltää tosissaan pelaamaan paikoista kahdeksan joukossa. Norjalla pitäisi olla hyvät saumat saada menestystä Kazakstania ja Sloveniaa vastaan, mutta vuonomaa ei ole kuitenkaan todennäköinen joukkue yltämään kahdeksan sakkiin.

Slovenia – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Slovenia on ollut mukana jääkiekon MM-kisoissa 28 kertaa ja saalistanut parhaat sijoituksensa vuosina 2002 ja 2005, jolloin Risi ylsi sijalle 13. Slovenia pääsee pelaamaan tauon jälkeen jääkiekon MM-kisojen pääsarjassa ja lähtee tavoittelemaan vain sarjapaikkansa säilyttämistä vaikeiden lähtökohtien saattelemana. Sinivihreät ovat pelanneet viimeksi pääsarjassa kuusi vuotta sitten ja sijoittuivat viimeksi ensimmäisessä divisioonassa ykköseksi saamalla lohkossaan neljä voittoa.

Esittelyssä Slovenian joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Slovenia on yksi vahvasti hissijoukkueen maineessa oleva lätkämaa, joka on pystynyt pelaamaan aina satunnaisesti MM-kisojen pääsarjassa ja putoamaan toisaalta hyvin nopeasti takaisin ensimmäiseen divisioonaan. Slovenia ei ole pelannut viime vuosina MM-kisojen pääsarjassa, mutta sinivihreiden kova työ palkittiin viime keväänä, ja sarjanousu tuli lopulta täysin ansaitusti. Slovenia lähtee turnaukseen yhtenä heikoimpana joukkueena, ja sinivihreiden ainoat tavoitteet löytyvät sarjapaikan pelastamisesta. Slovenian rosteri on auttamatta niin heikko ja kapea, että Risiltä on mahdotonta odottaa muita sijoituksia kuin viimeisenä tai viimeistä edeltävänä.

Slovenialle pelaaminen MM-kisojen pääsarjassa on monen vuoden tauon jälkeen komea juttu, mutta Risi joutuu tämän vuoden turnauksessa kovaan kyytiin ja on varsinkin vähänkin kovempia joukkueita vastaan heti suurissa ongelmissa.

Slovenialla on realistinen mahdollisuus saada lohkovaiheessa yksittäisiä pisteitä tai onnistumisia, mutta siinä kaikki, sillä Risi ei omaa sellaista taitotasoa ja osaamista, jolla sinivihreät voisivat taistella jatkopaikoista. Se on Slovenian materiaalilla täysin epärealistinen asia, ja Risi varmasti tietää itsekin sen, että kaikki keskittyminen on erityisesti säilymisen kannalta tärkeimmissä otteluissa, joissa sinivihreillä on jotain saumoja.

Matka päättyy lohkovaiheeseen

Slovenia on varmasti kaikissa arvioissa turnauksen ehdotonta häntäpäätä ja lähtee MM-kisoihin suurella todennäköisyydellä vain osallistujan roolissa. Mikään ei puolla sitä, että Slovenialla olisi aidosti mitään jakoja suurimmassa osassa lohkovaiheen otteluitaan. Risille oli tärkeintä päästä pelaamaan tauon jälkeen MM-kisojen pääsarjassa, mutta sinivihreiden kokoonpanolla visiitti on todennäköisesti jäämässä yhden kauden mittaiseksi tai enintään sarjapaikka onnistutaan säilyttämään vain niukalla erolla.

Kazakstan – Jääkiekon MM-kisojen joukkueet

Kazakstan on ollut mukana jääkiekon MM-kisoissa lähes 30 kertaa ja saavuttanut parhaan sijoituksensa muutama vuosi sitten, kun sinipaidat olivat komeasti sijalla 10. Kazakstan on pelannut paljon myös ensimmäisessä divisioonassa, jossa joukkue on ollut edellisen kerran vuosina 2017-19.

Kazakstan oli viime vuoden turnauksessa lohkonsa toiseksi heikoin ennen Italiaa ja keräsi otteluistaan kolme pistettä. Sinipaidoilta oli lupa odottaa viime vuoden turnauksessa nähtyä enemmän, sillä alla oli kuitenkin sen verran hyvin edenneet MM-kisat.

Esittelyssä Kazakstanin joukkue: Jääkiekon MM-kisat 2023

Kazakstan hävisi viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa kaikki paitsi yhden ottelunsa ja esiintyi odotuksia heikommin. Sinipaidat eivät olleet viime vuoden turnauksessa samanlaisessa pelivireessä kuin toiseksi edellisessä turnauksessa, jolloin joukkue onnistui nappaamaan komeasti 10 pistettä. Kazakstan tunnetaan KHL-joukkue Barys Astanan pelaajista, joista valtaosa on pelannut viime vuodet seuratasolla juuri kyseisessä KHL-seurassa.

Kazakstan lähtee tämän vuoden turnaukseen ehdottomasti taistelemaan samanlaisesta sijoituksesta ja menestyksestä kuin toiseksi edellisenä vuonna. Sinipaidat osoittivat silloin pystyvänsä pelaamaan huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten.

Kazakstan ei omaa todennäköisesti mahdollisuutta taistella jatkopaikoista, mutta sinipaidat omaavat täydet mahdollisuudet pitää sarjapaikkansa. Kyseessä on kuitenkin sen verran heikon rosterin omaava miehistö, että joukkue voi joutua säilymistaistoon Slovenian kanssa.

Kazakstanin pitäisi pystyä hoitamaan itsensä kuiville ja sijoittumaan jälkimmäisessä lohkossa viimeisen paikan yläpuolelle, mutta olisi enemmän kuin yllättävää, jos joukkue saisi hilattua itsensä lohkossaan jopa neljän parhaan joukkoon. Kazakstan on paperilla taitavampi joukkue mitä monet ovat kuvitelleet, mutta sinipaidat ovat silti melkein kaikilla osa-alueilla valtavasti heikompia kuin erityisesti turnauksen kärkipään miehistöt.

Ei aineksia jatkopeleihin

Kazakstan pelaa lähtökohtaisesti lohkon viimeisen paikan välttämisestä yhdessä Slovenian kanssa. Siinä missä sinipaidat pelasivat toissa vuoden turnauksessa erinomaisesti ja onnistuivat enemmän kuin hienosti, niin paluu maanpinnalle tapahtui viime vuoden turnauksessa.

Kazakstan on Sloveniaa parempi miehistö, mutta muissa otteluissa tulee olemaan hyvin vaikeaa. Kazakstan lähtee valtaosaan otteluistaan selvänä altavastaajana, mutta joukkueen tärkein ottelu onkin luvassa juuri Sloveniaa vastaan.