USA:n presidentinvaalit 2024

USA:n tulevat presidentinvaalit järjestetään vuonna 2024, ja kyseessä on 60. kerta, kun Yhdysvalloissa valitaan seuraava presidentti. USA:ssa valitaan seuraavissa presidentinvaaleissa presidentti vuosille 2025-29. Yhdysvaltojen presidentinvaalien vaalipäivä pidetään 5. marraskuuta. Nykyisenä presidenttinä toimii Demokraattien Joe Biden, joka on vahva ehdokas myös tulevissa vaaleissa.

USA:n presidentinvaalit herättivät viimeksi valtavaa maailmanlaajuista kiinnostusta, ja samaa on lupa odottaa myös tulevista presidentinvaaleista. Spekulaatiot seuraavasta presidentistä käyvät jo kuumina, ja kyseessä on myös Suomessa harvoja jättiluokan politiikan tapahtumia, joita seurataan vähintään silmämääräisesti valtaosissa kodeista ja perheistä. Kiinnostus Yhdysvaltojen presidenttiä kohtaan oli viimeksi korkealla myös vedonlyöjien ystävissä, ja huomio betsaajien harrastajissa on varmasti suurta myös tulevan varsinaisen vaalipäivän lähestyessä.

USA:n presidentinvaalien perusteet

USA:n presidenttiehdokkaaksi on mahdollista lähteä täyttämällä ehdot, joita ovat syntyperäinen Yhdysvaltojen kansalainen, iältään vähintään 35 vuotta ja asunut maassa vähintään 14 vuotta ennen vaalien alkua. Äänioikeus on vähintään 18 vuotta täyttäneillä kansalaisilla, ja heiltä ei saa viedä oikeutta ääneen muun muassa sukupuolen, rodun, uskonnon tai vammaisuuden takia. Äänestäminen on kuitenkin yleensä hieman haastavampaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa, sillä äänestäjien täytyy rekisteröityä aluksi oma-aloitteisesti. Se koskee lähes kaikkia paikkoja pois lukien Pohjois-Dakotaa.

Yhdysvalloissa kaikki täysi-ikäiset kansalaiset eivät kuitenkaan pääse äänestämään, sillä äänioikeutta rajoitetaan yleensä osavaltiokohtaisesti esimerkiksi vakavista rikoksista tuomituilta henkilöiltä. Henkirikokseen syyllistyneet henkilöt ovat joissain paikoissa äänioikeuden ulkopuolella olevia kansalaisia. Mukana on myös täysi-ikäisiä henkilöitä, jotka eivät ole oikeustoimikelpoisia. Äänioikeus kuuluu kuitenkin muuten kaikille täysi-ikäisille kansalaisille. Äänioikeus määräytyy henkilön kotiosavaltion mukaan.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit pidetään neljän vuoden välein ja niissä valitaan maalle uusi presidentti ja varapresidentti. Valitsijamiehet ovat äänestäjien valitsemia henkilöitä, jotka valitsevat uuden presidentin ja varapresidentin. Äänestäjät eivät valitse suoraan maalleen seuraavaa presidenttiä ja varapresidenttiä, vaan se tapahtuu omien osavaltioiden valitsijamiesten kautta. Valitsijamiehet voivat USA:n lakien mukaan äänestää käytännössä ketä tahansa, mutta yleensä he sitoutuvat äänestämään tiettyä ehdokasta. Se on tärkeää, jotta kansa osaa antaa äänensä oikeaan paikkaan.

Osavaltioille annetaan saman verran valitsijamiehiä kuin niillä on edustusta edustajainhuoneessa eli kongressissa ja senaatissa. Edustajainhuoneen paikkaluvut määräytyvät osavaltioiden asukaslukujen perusteella. Jokainen osavaltio saa minimissään kolme valitsijamiestä. Pienemmät osavaltiot ovat yleensä niitä, joita USA:n presidentinvaalit suosivat useamman arvion mukaan hieman suurempia osavaltioita enemmän. Vaalivoitossa tavoitellaan yli puolia valitsijamiehistä eli vähintään 270 valitsijamiestä. Heitä on yhteensä yli 500.

Vaa’ankieliosavaltiot tarkoittavat USA:ssa olevia alueita tai paikkoja, jotka ovat niin sanottuja punaisia tai sinisiä osavaltioita. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseisissä paikoissa tai alueilla enemmistön äänistä saa aina sama puolue. Niin tapahtuu vaaleista toiseen. Tärkeimpiä vaa’ankieliosavaltioita ovat muun muassa Florida ja Pennsylvania. Muita ovat esimerkiksi Michigan ja Ohio.

Kenestä seuraava Yhdysvaltojen presidentti?

Joe Biden valittiin viimeksi USA:n presidentiksi marraskuussa 2020. Biden lähtee myös tuleviin USA:n presidentinvaaleihin suurimpana tai vähintään käytännössä jaetusti isoimpana ennakkosuosikkina yhdessä Donald Trumpin kanssa. On hyvin todennäköistä, että vaalien voittajaksi tullaan kruunaamaan juuri Biden tai Trump, sillä vain Ron DeSantis omaa realistiset mahdollisuudet menestyä heitä vastaan. Tämä käy ilmi hyvin myös vedonlyöntisivustoilla, joilla Biden ja Trump ovat kaksi suurinta ennakkosuosikkia ja DeSantis heidän takanaan.

Republikaanien presidenttiehdokas tulee olemaan varmuudella joko Donald Trump tai Ron DeSantis. Muilla ei ole käytännössä mahdollisuutta nousta Trumpin tai DeSantisin tilalle Republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Toisella puolella Joe Biden on erittäin todennäköinen valinta Demokraattien ehdokkaaksi. Häntä voi haastaa uskottavasti vain Robert F. Kennedy Jr.

USA:n presidentinvaalit 2024 ehdokkaat

USA:n presidentinvaalit 2024 pitää sisällään monenlaisia ehdokkaita, jotka kuitenkin nojaavat toisessa leirissä vahvasti Joe Bideniin ja toisessa Donald Trumpiin. Molemmissa puolueissa on toki muitakin ehdokkaita, mutta USA:n presidentinvaalit 2024 näyttää olevan vahvasti uusinta kaksintaistelusta vuodelta 2020.

Demokraatit:

 • Joe Biden – Demokratian suojelija, joka on ehdolla kaikkien aikojen vanhimpana presidenttinä. Vahvoilla voittamaan myös ensi vuoden vaalit.
 • Dean Phillips – Valitti parlamenttiin vuonna 2018 demokraattien edustajana. Jätti paikkansa osallistuakseen presidentinvaaleihin.

Republikaanit:

 • Donald Trump – Entinen presidentti, joka haluaa paluuta valtaan. On vähintään kakkossuosikki, mutta hänen vaikutusvaltansa ei ole enää yhtä suurta.
 • Nikki Haley – Etelä-Carolinan ex-kuvernööri, joka kuvailee itseään uuden sukupolven johtajaksi. Häntä pidettiin aiemmin puolueensa nousevana tähtenä.
 • Ryan Binkley – Liikemies ja pastori, joka on elämänsä ensi kertaa ehdolla poliittisissa vaaleissa.

Sitoutumaton:

 • Cornel West – Filosofian professori Union Theological Seminaryssa. Tuttu edistyksellisestä aktivismista ja muun muassa kovasta Barack Obaman kritiikistä.
 • Robert F. Kennedy Jr. – Entisen presidentin veljenpoika, joka on tullut tunnetuksi ympäristöasianajajana, kirjailijana ja rokotteiden vastustajana.
 • Jill Stein – Lääkäri ja aktivisti, joka osallistui vaaleihin jo 2012 sekä 2016, ja ajaa uudistuksia mm. terveydenhuoltoon ja ihmisoikeuslakeihin.
Lunasta Parhaat Bonukset

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Vuonna 2020 käytiin tiukka taisto Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä

Yhdysvaltojen edelliset presidentinvaalit oli Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä käyty tiukka taisto, jossa päädyttiin lopulta ensimmäisenä mainitun voittoon. Väittely kahden ehdokkaan välillä kävi kuumana kuukausien ajan eikä loppuvaiheessakaan säästytty yllätyksiltä. Kaikenlaiset mediatemput lisäsivät luonnollisesti vaalien kiinnostusta myös Euroopassa ja meillä Suomessa. Omat haasteensa ja mutkansa tilanteeseen toi koronapandemia, jonka alkuvaiheet nähtiin juuri vuonna 2020.

USA:n presidentinvaalit 2024 – skandaaleja ja kohuja myös tulevien vaalien alla

Joe Biden tai varsinkaan Donald Trump eivät ole säästyneet skandaaleilta ja kohuilta myöskään tulevien vaalien alla. USA:n presidentinvaalit 2024 tarjoaa siinäkin mielessä ainakin viihdettä koko rahalla, että Trumpia syytetään jos jonkinmoisista virkarikoksista, ja puolestaan Biden on joutunut kohuihin erityisesti miljoonien lahjusskandaalista. Esimerkiksi FBI:n dokumentit näyttävät siltä, että Biden on saanut mahdollisesti viisi miljoonaa ukrainalaiselta kaasuyhtiöltä.

USA:n presidentinvaalit 2024 – Vedonlyöntikohteet

Uuden presidentin valinta ei ole ainoa asia, mistä on mahdollista lyödä vetoa myös tulevissa vaaleissa. Tarjolla olevat vedonlyöntikohteet kattavat muun muassa voittavan puolueen – valittavana on kolme vaihtoehtoa: Kolmantena oleva Sitoutumaton ei kuitenkaan omaa myöskään vedonlyöntisivustojen kertoimissa todellista mahdollisuutta sijoittua ykköseksi. Demokraatit ja Republikaanit ovat sen sijaan lähes tasavahvoilla myös ensi vuoden vaaleissa.

 1. Demokraatit
 2. Republikaanit
 3. Sitoutumaton

Yhteenveto USA:n presidentinvaalit 2024

USA:n presidentinvaalit 2024 tulee olemaan valtava jännitysnäytelmä erityisesti vaalipäivän lähestyessä ja varsinaisen vaalipäivän koittaessa. Luvassa on mitä suuremmalla todennäköisyydellä uudestaan Joe Bidenin ja Donald Trumpin kaksintaistelu, ja ainakaan tällä hetkellä ei vielä voida sanoa selkeää ennakkosuosikkia kyseisen kaksikon välille. USA:n presidentinvaalit 2024 on myös eurooppalaisittain jopa poikkeuksellisen mielenkiintoiset, sillä Yhdysvallat on Ukrainan suurin tukija, ja jos Trump voittaa vaaleissa, niin tilanne voi muuttua dramaattisesti. Toki paljon ehtii tapahtua niin rintamalla kuin varsinkin Trumpin pääkopan sisällä ennen ensi vuoden vaaleja.

Muut parhaat vedonlyöntikohteet ja -sivustot

Jos USA:n presidentinvaalit 2024 eivät aivan ole sinun juttusi, katso kuvaa klikkaamalla löydätkö sopivan pelipaikan muuhun vedonlyöntiin. Luvassa on valtavasti myös perinteisiä vedonlyöntikohteita muun muassa jalkapallosta, tenniksestä ja yleisurheilusta.

Katso Vihjemedian betsausvihjeet:

Lunasta Parhaat Bonukset

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä alla olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.