Jääkiekon MM-kisat 2024

Jääkiekon MM-kisat 2024 pelataan Tshekissä 10.–26. toukokuuta. Turnaus järjestetään Prahassa ja Ostravassa. Hallitseva maailmanmestari on Kanada, joka voitti keväällä 2023 pelatussa edellisessä loppuottelussa toiseksi yltäneen Saksan. Latvia sijoittui hienosti pronssille. Jääkiekon MM vedonlyönti on käynyt erityisesti kahtena viime keväänä kuumana, kun Suomi on järjestänyt kaksi turnausta, joista edellisen Latvian kanssa. Seuraavaksi on aika siirtyä kohti Keski-Eurooppaa.

Jääkiekon MM-kisojen tuleva isäntämaa päätettiin vuonna 2019 pidetyssä IIHF:n vuosittaisessa kongressissa. Kokoamme alle jälleen ensi kevään lähestyessä jääkiekon MM-kisapaketin vuosimallia 2024, jonka avulla voit tutustua turnauksen lähtökohtiin, ennakkosuosikkeihin, otteluohjelmaan ja muihin tärkeisiin asioihin, jotta olet perillä myös tulevien MM-kisojen tapahtumista.

Parhaat vedonlyöntisivustot kansainvälisen kiekkokevään 2024 huipennukseen löydät täältä.

Lunasta Parhaat Bonukset

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Lyö vetoa Jääkiekon MM-kisoissa 2024

Jääkiekon MM-kisat on pelattu kahdella edellisellä kerralla Suomessa ja viimeksi myös osittain Latvian Riiassa. Leijonat eteni ensimmäisellä kerralla päätyyn asti ja juhli dramaattisessa finaalissa maailmanmestaruutta kukistamalla Kanadan. Viimeksi Suomen urakka päättyi kuitenkin isoon pettymykseen, sillä Leijonat ei yltänyt välieriin, vaan joukkueen matka päättyi puolivälieriin.

Jääkiekon MM-kisat vedonlyönti vuosimallia 2024 onnistuu jälleen vähintään yhtä kattavasti ja monipuolisesti kuin kahdessa edellisessä Suomessa pelatussa turnauksessa yhdessä Latvian Riian kanssa. Jääkiekon MM 2024 nousee jälleen kevän koittaessa erittäin suosituksi vedonlyöntikohteeksi, vaikka Suomessa ei ole ollut luonnollisesti nyt samanlaista hypetystä kuin toissa keväänä tulleen maailmanmestaruuden jälkeen. Jääkiekon MM 2024 on jälleen yksi hieno urheilutapahtuma osaaville vedonlyöjille löytää varsinkin turnauksen avauskierroksilla komeita ylikertoimia.

Suosittelemme hyödyntämään tutusti lätkän MM-kisoissa myös parhaat jääkiekko vihjeet. Näillä aineksilla kevään 2024 huipennuksen seuraamisesta ja vedonlyönnistä tulee jälleen entistä mielenkiintoisempaa ja antoisampaa. Päivitämme sivuillemme myös MM jääkiekon tulokset.

VIHJEMEDIAN KISAPAKETTI – Jääkiekon MM 2024

Kuka voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 2024?

Ennakkosuosikit jääkiekon mm kisoihin 2024 ovat yhtä lukuun ottamatta lähes samat kuin edellisinä vuosina. Turnauksen voittajaehdokkaat ovat Kanada, Suomi ja Ruotsi, joiden takana parhaat haastajat ovat Tshekki ja Yhdysvallat. Tosin USA on kasaamassa todella laadukasta joukkuetta, joten amerikkalaiset voivat nousta vielä rankingissa kärjen lähelle.

Muilla joukkueilla ei liene mitään realistista mahdollisuutta mennä päätyyn saakka, vaikka Saksa oli viimeksi hienosti loppuottelussa. Se oli kuitenkin joukkueelle jo liian kova paikka. Kanada lähtee turnaukseen minimaalisesti parhaana voittajaehdokkaana ennen Suomea.

Venäjä olisi lähtenyt normaalisti myös kevään 2024 turnaukseen yhtenä mestarisuosikkina, mutta kuten on täysin selvää, niin Venäjä ei pääse pelaamaan vieläkään yhtään ottelua. Venäjällä ei ole edelleenkään mitään asiaa lätkän arvokisoihin myöskään vuonna 2024.

Siinä missä Kanada, Suomi ja Ruotsi ovat jälleen kolme parasta ennakkosuosikkia, niin idän jättiläisen paluuta saadaan odottaa ainakin vuoteen 2025. Jos Venäjän tilanne olisi toinen, niin joukkue olisi käytännössä samalla viivalla Kanadan, Suomen ja Ruotsin kanssa.


Jääkiekon MM-kisat 2024 – Usein kysytyt kysymykset

 • Milloin jääkiekon MM-kisat 2024 pelataan?
  Jääkiekon MM-kisat pelataan Tshekissä 10.–26. toukokuuta 2024.
 • Pääseekö jääkiekon MM-kisoja 2024 katsomaan paikan päälle?
  Kyllä pääsee aivan normaalisti.
 • Tuleeko jääkiekon MM-kisoihin NHL-pelaajia?
  NHL-pelaajien määrä ratkeaa lähempänä turnauksen alkua.
 • Tuleeko Patrik Laine MM-kisoihin 2024?
  Patrik Laineen pelaaminen selviää kevään lähestyessä.
 • Mitkä maat ovat ennakkosuosikkeja?
  Voittajasuosikit ovat samat kuin vuonna 2023 eli Kanada, Suomi ja Ruotsi.
 • Pelaavatko Suomi ja Ruotsi vastakkain jääkiekon MM-kisoissa 2024?
  Suomi ja Ruotsi eivät ole tällä kertaa samassa lohkossa.

 Aikataulu 2024 ja MM tulokset

Jääkiekon MM otteluohjelma keväälle 2024 on julkaistu. Otteluohjelma sisältää jälleen lohkovaiheessa pelattavat ottelut, puolivälierät, välierät, pronssiottelun ja loppuottelun. Suomi aloittaa turnauksensa 10. toukokuuta pelattavalla ottelulla Tshekkiä vastaan. Leijonat pelaa lohkovaiheen ottelunsa Prahassa.

Jääkiekon MM lohkot 2024

Jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa on myös ensi keväänä yhteensä 16 maata, jotka on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen alkulohkoon. Lohkovaiheessa pelataan kerran kutakin joukkuetta vastaan. Molempien lohkojen neljä parasta joukkuetta etenee puolivälieriin. Lohkoista toinen pelataan Prahassa ja toinen Ostravassa.

Sijoille 5-7 päätyneiden joukkueiden turnaus loppuu lohkovaiheeseen. Lisäksi heikoimmat joukkueet tippuvat MM-kisojen ykkösdivisioonaan. Kaava on samanlainen kuin edellisissä turnauksissa pois lukien korona-aikaa. Vuoden 2024 jääkiekon MM-kisojen nousijamaat ovat Iso-Britannia ja Puola. Unkari ja Slovenia putosivat takaisin 1A-divisioonaan.

Lohko A

Prahassa pelattavassa lohko A:ssa ovat mukana Tshekki, Suomi, Sveitsi, Norja, Iso-Britannia, Kanada, Itävalta ja Tanska. Kanada on lohkon suurin voittajaehdokas yhdessä lievästi rankingin toisena olevan Suomen kanssa. Tshekillä ei pitäisi olla myöskään mitään vaikeuksia yltää lohkosta jatkoon. Sveitsi on lohkon neljänneksi paras miehistö.

Lohko B

Ostravassa pelattavassa lohko B:ssä ovat mukana Yhdysvallat, Saksa, Slovakia, Ruotsi, Latvia, Puola, Kazakstan ja Ranska. Ruotsi on lohkon suurin ennakkosuosikki ennen lohkon osalta rankingin toisena olevaa Yhdysvaltoja. Slovakialla ja Saksalla ei pitäisi olla myöskään ongelmia yltää jatkoon. Saksa oli viime turnauksessa upeassa iskussa.

Suomen joukkue jääkiekon MM-kisoissa 2024

Suomen lopullinen joukkue ilmoitetaan jälleen toukokuussa. Leijonien joukkueessa tilanne elää taas monen aikaisemman turnauksen tapaan viimeiseen asti. Suomelta on kuitenkin lupa odottaa taas erittäin vahvaa joukkuetta vielä viimeisen kerran Jukka Jalosen alaisuudessa.

Leijonat on varmasti myös keväällä 2024 yksi MM-kisojen suurimmista ennakkosuosikeista, vaikka Suomen matka päättyi viimeksi suureen pettymykseen. Jääkiekon MM vedonlyönti kannattaa Leijonien puolesta myös tulevassa turnauksessa. Samalla kyseessä on Jalosenkin näkökulmasta turnaus, jossa Suomi haluaa varmasti mennä päätyyn saakka.

Jääkiekon MM-kisat 2023 – Miten leijona karjahti kotikentällä?

Suomi lähti viimeksi pelattuun turnaukseen hallitsevana maailmanmestarina, joten odotukset Leijonia kohtaan olivat toistamiseen huipussaan. Suomen urakka päättyi kuitenkin karmealla tavalla, sillä Leijonat ei yltänyt toista alkulohkoa ja paria puolivälierää lukuun ottamatta toisessa peräkkäisessä Tampereella pelatussa turnauksessa mitalipeleihin. Suomi epäonnistui viime keväänä, mutta toki kyseessä oli jälleen puolivälierä, jossa yksi ottelu vaikuttaa niin dramaattisesti koko turnauksen arvosanaan.

Aiemmat MM-kisat Suomessa

Jääkiekon MM-kisoja on pelattu Suomessa vuosina 2012, 2013, 2022 ja 2023, joista vuosien 2012-13 turnaus oli Suomen ja Ruotsin välillä ja viimeksi osa otteluista käytiin Latvian Riiassa. Suomi pääsi järjestämään kevään 2023 MM-kisat uudestaan vain vuoden sisällä, vaikka Suomi olisi ollut valmis isännöimään tarvittaessa myös jo jopa edelliset Latvian MM-kisatkin, jos maalla ei olisi ollut mahdollisuutta pitää niitä yksin Valko-Venäjän ongelmien vuoksi.

Kiekkohuuma valtasi suomalaiset

Jääkiekon MM-kisat on suomalaisille ja ulkosuomalaisille vuodesta toiseen iso urheilutapahtuma, jota seurataan lähes kaikissa kodeissa. Tulevana keväänä pelattava jääkiekon MM 2024 ei tee tilanteeseen poikkeusta, sillä myös seuraava kansainvälisen kiekkokauden huipennus herättää laajaa kiinnostusta lähes kaikissa suomalaisissa urheilun ystävissä.

Odotukset Suomea kohtaan ovat viime turnauksen pettymyksestä huolimatta korkealla, sillä Leijonat on saanut pääasiassa edellisissä arvokisoissa niin hienoa menestystä, että samaa odotetaan jälleen pienen tauon jälkeen. On silti selvää, että Leijonien olisi pitänyt pystyä menemään viimeksi Tampereella mitalipeleihin. Jääkiekon MM vedonlyönti tulee olemaan kuitenkin myös Tshekin turnauksessa vauhdikasta heti ensimmäisestä pelipäivästä lähtien.

Jääkiekon MM-kisojen 2024 pelipaikka

Jääkiekon MM-kisat vuosimallia 2024 pelataan Tshekin Prahassa ja Ostravassa. Kummassakin kaupungissa pelataan yksi alkulohko ja kaksi puolivälierää sekä välierät ja mitalipelit Prahassa. Viime kevään turnaus pidettiin yhteistyössä Tampereen ja Latvian pääkaupungin välillä.

Jääkiekon MM-kisojen 2024 areenat

Jääkiekon MM-kisat 2024 järjestetään Tshekissä siten, että lohko A käydään Prahassa 02 Areenalla ja lohko B Ostravassa Ostravar Areenalla. Suomi pelaa lohkovaiheen ottelunsa Prahassa, joka toimii turnauksen ykköspelipaikkana. Prahan areenaa pidetään yleisesti yhtenä Euroopan parhaista. O2:selle mahtuu jopa 17 500 katsojaa.

Leijonat aloittaa urakkansa 10.5. pelattavalla taistolla Tshekkiä vastaan. Puolivälierät käydään siten, että kaksi pelataan Prahassa ja kaksi Ostravassa. Molemmat semifinaalit pelataan Prahassa. Turnauksen huipentavat mitalipelit järjestetään niin ikään Tshekin pääkaupungissa.

Jääkiekon MM vedonlyönti 2024

Jääkiekon MM-kisat 2024 on myös vedonlyönnissä hyvin odotettu urheilutapahtuma, jossa betsaaminen näyttelee läpi turnauksen jälleen suurta roolia. Kyseessä on vuosittain yksi urheilumaailman kohokohdista, jossa myös vedonlyönnin ystävät saavat nauttia loistavasta kohdevalikoimasta ja korkeista kertoimista heti ensimmäisestä pelipäivästä alkaen.

Turnaus vetää puoleensa myös keväällä 2024 vedonlyöjiä erityisesti ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Suomessa Leijonat kerää huimasti vedonlyönnin harrastajia, ja Veikkauksen toiminta pysyy kiireisenä varmasti läpi myös ensi kevään turnauksen. On silti selvää, että hypetys ei tule olemaan aivan samanlaista kuin kahdessa edellisessä turnauksessa johtuen siitä, että Suomi ei ole enää isäntämaan roolissa.

Jääkiekon MM vedonlyönti 2024 tulee olemaan myös Tshekin turnauksessa erittäin vilkasta, vaikka odotukset vedonlyöntiäkin kohtaan voisivat olla vieläkin korkeammalla, jos Suomi ei olisi jäänyt viimeksi Tampereella puolivälieriin. Luvassa on kuitenkin myös keväällä 2024 paljon hyvää pelattavaa, korkeita kertoimia ja hienot puitteet menestyä vedonlyönnissä. Jos haluat saada Tshekin turnauksessa lisää jännitystä, kannattaa osallistua jääkiekon MM vedonlyöntiin, jos asuinmaasi lainsäädäntö sallii sen.

Vedonlyöntiyhtiöillä on luvassa jälleen ensi keväänä kattava määrä myös erikoiskohteita, sillä vedonlyöntisivustot keskittyvät MM-lätkään vuosittain vahvalla panostuksella. Jääkiekon MM kertoimet 2024 tarjotaan jokaiseen otteluun live-vedonlyönnin kera. Jos vierailet Vihjemediassa muualta kuin Suomesta käsin, niin tsekkaa alta parhaat vedonlyöntisivustot!

Muita betsaajalle kiinnostavia sivuja ovat mm. vakiovihjeet, pitkävetovihjeet ja tietenkin vedonlyöntiopas.

jääkiekon mm kisat

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Jääkiekon MM-kisat 2024 vihjeet

Jääkiekon MM-kisat 2024 on myös vedonlyöntivihjeiden näkökulmasta todella suosittu urheilutapahtuma, joten pulaa laadukkaista vihjeistä ei tule olemaan myöskään ensi keväänä. Vihjemedia tarjoaa vuosittain myös ilmaisia vihjeitä MM-kisoihin. Pyrimme löytämään aidosti laadukkaita vetokohteita ja oikeita ylikertoimia jääkiekon MM vedonlyöntiä varten, joskin painotus on Suomessa ja pudotuspeleissä.

Lisäksi Otteluennakot-osiossa arvioimme myös Tshekin turnauksen lähestyessä Suomen joukkuetta ja Leijonien vastustajia. Kannattaakin tutustua jälleen ensi kevään lähestyessä vedonlyöntivihjeisiin ja vertailla niitä omien ajatustesi kanssa.

Jääkiekon MM kertoimet 2024

Turnauksen ottelut ovat myös vedonlyönnissä kertoimien osalta lähes poikkeuksetta loistavia, sillä kilpailu vedonlyöntiyhtiöiden välillä on kovaa myös vuonna 2024. Tästä syystä myös jääkiekon arvokisojen kertoimet ovat käytännössä aina korkealla tasolla, sillä jääkiekon MM-kisat on vedonlyöntiyhtiöillekin aikaisempien vuosien tapaan tärkeä urheilutapahtuma ja siten hyvä tapa houkutella myös uusia pelaajia.

Kannattaa olla tarkkana jälleen ensi keväänä varsinkin turnauksen alkuvaiheen otteluissa, sillä silloin on yleensä paras sauma löytää oikeita ylikertoimia ja hinnoitteluvirheitä. Vastaava tilanne koskee myös montaa muuta samantyyppistä urheilutapahtumaa. Varsinkin alussa voi löytää hyviä ylikertoimia, joissa kannattaa olla nopeasti hereillä. Vertaile kuitenkin aina kertoimia ja pelaa kulloinkin parhaat vaihtoehdot.

Jääkiekon MM kisat 2024: Korotetut kertoimet

On myös hyvä mainita muutama sana korotetuista kertoimista, joita tarjotaan turnauksen aikana varmasti vähintään Leijonien otteluihin ja todennäköisesti myös pudotuspeleihin.

Korotetut kertoimet tarjoavat asiakkaille mahdollisuuden pelata nimensä mukaisesti normaalia paremmilla kertoimilla siten, että esimerkiksi Suomen otteluihin voidaan antaa hulppeasti suurempia kertoimia kuin normaalisti.

Korotetut kertoimet saa pelata yleensä vain pienillä panoksilla, mutta niiden mahdolliset voitot ovat panokseen nähden isoja ja voitot usein käteistä.

Miten hyödynnän parhaat jääkiekon MM kertoimet 2024?

Parhaat kertoimet MM 2024 turnaukseen kannattaa hyödyntää hyvin yksinkertaisella konseptilla. Asiakkaiden on hyvä tutustua aluksi näihin seikkoihin:

 • jääkiekon MM-kisojen lähtökohtiin
 • voimasuhteisiin
 • arvioihin siitä, mitkä joukkueet ovat ennakkoon vahvoilla
 • mitkä joukkueet joutuvat todennäköisesti nopeasti vaikeuksiin

Parhaat kertoimet MM 2023 kisoihin voi hyödyntää lukemalla netistä laadukkaita vedonlyöntivihjeitä, jotka pitävät sisällään myös arviot todennäköisyyksistä. Vihjemedian vedonlyöntivihjeet ovat juuri tällaisia, joissa ovat myös prosenttiluvut.

Lätkän MM-kisojen parhaita kertoimia voi toki pelata myös lukematta erikseen vedonlyöntivihjeitä tai muuta materiaalia, mutta varsinkin vähemmän jääkiekkoa seuranneiden suomalaisten kannattaa tutustua vähintään muutamiin vedonlyöntivihjeisiin, jotka antavat hyvää materiaalia otteluiden lähtökohdista.

Parhaat kertoimet voi hyödyntää loppupeleissä monella tavalla, sillä tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen vedonlyönnin pelaaja ja harrastaja pelaa aidosti parhaat kertoimet ja jättää muut vaihtoehdot pois vetokupongilta. On pitkässä juoksussa merkittävä ero sillä, pelaako jotain kertoimella 1,90 vai 2,00.

Siinä missä jääkiekon MM 2024 kertoimet ja erityisesti kaikki parhaat kertoimet MM 2024 kevääseen herättävät suurta mielenkiintoa pelaajien keskuudessa, niin vedonlyönti turnauksesta on toukokuun aikana myös paljon muutakin.

Jääkiekon MM vedonlyöntibonukset lapaan!

Jääkiekon MM-kisat on vuosittain myös vedonlyöntibonusten juhlaa. Esimerkiksi uudet asiakkaat voivat lunastaa valmiiksi tarjolla olevien vedonlyöntibonusten ohella myös ylimääräisiä vedonlyöntibonuksia. Lisäksi monet vanhat asiakkaat saavat useilla vedonlyöntisivustoilla lisää bonusrahaa ja muita pelaajaetuja eli toisia jääkiekon MM bonuksia. Tarjolla on muun muassa:

 • Perinteistä bonusrahaa
 • Riskitöntä pelirahaa
 • Ilmaisvetoja
 • Korotettuja kertoimia

Vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat otteluihin myös keväällä 2024 esimerkiksi ilmaisvetoja tai korotettuja kertoimia, jotka on hyvä käyttää turnauksen ohessa. Pelaajat voivat nauttia parhaimmillaan jopa todella hyvistä ja arvokkaista vedonlyöntibonuksista, joten kannattaa seurata niiden tarjontaa taas Tshekin turnauksessa.

Jääkiekon MM vedonlyönti 2024 tarjoukset

Ensi kevään turnaukseen on tiedossa jälleen lukuisia erikoistarjouksia ja kampanjoita, joista voi esimerkiksi:

 • saada lisää pelirahaa monessa eri muodossa
 • löytää korotettuja kertoimia
 • voittaa pelipaitoja nimikirjoituksilla ja useita muita palkintoja

Jääkiekon MM vedonlyönti on myös tulevassa Tshekin turnauksessa lähes varmuudella niin suosittua, että vedonlyöntiyhtiöt laittavat siitä syystä jakoon paljon tarjouksia, joita kannattaa pitää silmällä. Tarjoukset kuuluvat lähes poikkeuksetta aina vuosittain vahvasti osaksi MM-kiekkohuumaa.

Jääkiekon MM-kisat 2024: liput ja katsojamäärät

Ensi kevään jääkiekon MM-kisojen lipunmyynti lähti liikkeelle aluksi lippuarvonnan kautta, johon rekisteröityminen avautui 20. heinäkuuta. Rekisteröitymisen jälkeen valittiin ottelut, joihin halusi hakea lipunosto-oikeutta. Sen voittajiin oltiin yhteydessä syyskuussa, ja lippuja on pystynyt ostamaan lokakuun alusta lähtien. Lipunmyynti on käynnistynyt nyt myös muille ihmisille. Tällä hetkellä myynnissä on päivälippuja, jotka sisältävät 2-3 ottelua pelipäivästä riippuen. Yksittäisten MM-otteluiden liput tulevat myyntiin todennäköisesti alkuvuoden aikana.

Jääkiekon MM live stream

Jääkiekon MM-kisojen televisiointioikeudet kuuluvat jatkossa NENT Group Finlandille, joten kaikki MM-ottelut esitetään keväästä 2024 lähtien V sportin maksukanavilla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa. Leijonien ottelut, välierät ja mitalipelit näkyvät myös jatkossa koko kansalle ilmaiseksi MTV3-kanavalla. V premium -kanavapaketti maksaa palveluntarjoasta riippuen tällä hetkellä 33,71-44,95 euroa kuukaudessa. Viaplayn vastaava on 44,99 euroa.

Suomessa kaikki merkityksellisimmät ottelut eli käytännössä Suomen ottelut ja mitalipelit on näytettävä myös keväällä 2024 koko kansalle maksutta. Vaikka ei haluaisi tilata maksukanavia tai maksullista nettipalvelua, niin voi kuitenkin taas katsoa Suomen otteluita ja mitalipelejä maksutta. Lisäksi ilmaiseksi näytettävät vedonlyöntiyhtiöiden tarjoamat live striimit ovat katsottavissa yleensä vain pelitilin avauksella ja talletuksella. Pelaamista ei kuitenkaan vaadita.

jääkiekon mm kisat vedonlyönti

Suomen ikimuistoisimmat MM-kisat

Suomalaisittain ikimuistoisimmat jääkiekon MM-kisat ovat olleet vuosina 1995, 2003, 2011, 2019 ja 2022. Niistä neljässä Suomi on päässyt juhlimaan upeasti maailmanmestaruutta, kun taas yhdessä ikimuistoisessa turnauksessa koettiin Ruotsin vastustajana karuja hetkiä, jotka aiheuttivat suomalaisille jääkiekkoihmisille pitkään painajaisia.

Suomessa neljät MM-kisat ovat jääneet mieliin kuitenkin hienolla tavalla, ja niistä viimeisin oli juuri keväällä 2022. Katso alta tiivistelmät ikimuistoisista MM-kisoista. Viimeksi pelattu turnaus päättyi kuitenkin Leijonien kannalta isoon pettymykseen.

Jääkiekon MM-kisat 1995

Jääkiekon MM-kisat 1995 päättyi Suomen juhliin, joka voitti historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Leijonat voitti vuoden 1995 MM-kisojen loppuottelussa Ruotsin maalein 4-1. Ville Peltonen teki loppuottelussa peräti kolme maalia. Tupu-Hupu-Lupu -ketju oli Leijonilla avainasemassa. Jääkiekon MM-kisat 1995 on saatu myös valkokankaalle sopivasti nimellä 95.

Jääkiekon MM-kisat 2003

Jääkiekon MM-kisat 2003 päättyi Suomen osalta katastrofiin. Leijonat johti puolivälieräänsä Ruotsia vastaan ratkaisevalla tavalla maalein 5-1, mutta joukkue onnistui häviämään lukemin 5-6. Kyseessä on edelleen yksi kotimaisen urheiluhistorian karmeimmista tappioista. Onneksi nykyisin Leijonilla on paljon parempi kyky säilyttää johtoasemiaan loppuun asti.

Jääkiekon MM-kisat 2011

Jääkiekon MM-kisat 2011 päättyi Suomen toiseen maailmanmestaruuteen. Leijonat voitti turnauksen loppuottelussa Ruotsin. Suomi oli voittanut molemmat maailmanmestaruutensa Ruotsia vastaan. Vuoden 2011 loppuottelussa mestaruus tuli peräti maalein 6-1. Turnauksen maali- ja pistepörssin ykkönen oli 12 pistettä nakuttanut Leijonien Jarkko Immonen.

Jääkiekon MM-kisat 2019

Jääkiekon MM-kisat 2019 päättyi Suomen kolmanteen maailmanmestaruuteen. Leijonat voitti loppuottelussa Kanadan maalein 3-1. Suomen avainhahmoja olivat varsinkin kulttipelaajaksi noussut Marko Anttila, Kevin Lankinen ja median tähdistöön valittu Mikko Lehtonen. Leijonat valloitti tuolloin kaksi edellistä maailmanmestaruuttaan Slovakian maaperällä.

Jääkiekon MM-kisat 2022

Jääkiekon MM-kisat 2022 huipentui Suomen neljänteen maailmanmestaruuteen. Leijonat pelasi loppuottelussa Kanadaa vastaan ja onnistui kuin onnistuikin voittamaan dramaattisen huipennuksen jatkoajalla. Sinivalkoisten sankariksi nousi Sakari Manninen, joka ratkaisi maailmanmestaruuden pitkän kaavan kautta. Valtteri Filppula nousi samalla harvinaiseen klubiin voittamalla MM-kisat, Stanley Cupin ja olympiakullan. Turnauksen paras pelaaja oli Jussi Olkinuora.

Jääkiekon MM-kisat historia

Jääkiekon MM-kisojen historia alkaa Antwerpenin olympialaisten yhteydestä vuodelta 1920. Ensimmäisen turnauksen voitti Kanada. Suomi esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1939. Leijonat hävisi tuolloin kaikki ottelunsa. Nykyään MM-kisoissa on viisi tasoa, joita ovat pääsarja, ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs divisioona. MM-turnausta ei pelattu keväällä 2020 koronan vuoksi. MM-kisat jäi väliin myös vuonna 1946. Nykyinen pokaali otettiin käyttöön vuonna 2001. Ammattilaiset ovat voineet osallistua MM-jääkiekkoon vuodesta 1972.

Jääkiekon maailmanmestarit 1990-2023:

1990-luku2000-luku2010-luku2020-luku
1990: Neuvostoliitto2000: Tshekki2010: Tshekki2020: Turnaus peruttiin
1991: Ruotsi2001: Tshekki2011: Suomi2021: Kanada
1992: Ruotsi2002: Slovakia2012: Venäjä2022: Suomi
1993: Venäjä2003: Kanada2013: Ruotsi2023: Kanada
1994: Kanada2004: Kanada2014: Venäjä2024: –
1995: Suomi2005: Tshekki2015: Kanada2025: –
1996: Tshekki2006: Ruotsi2016: Kanada2026: –
1997: Kanada2007: Kanada2017: Ruotsi2027: –
1998: Ruotsi2008: Venäjä2018: Ruotsi2028: –
1999: Tshekki2009: Venäjä2019: Suomi2029: –

Mitalitaulukko

Jääkiekon MM-kisojen menestyneimmät maat ovat Kanada ja Venäjä yhdessä edeltäjänsä Neuvostoliiton kanssa. Kanada voitti turnauksen edellisen kerran keväällä 2023. Vaahterapaidat ovat juhlineet maailmanmestaruutta 28 kertaa. Venäjällä ja edeltäjällään Neuvostoliitolla on yksi maailmanmestaruus vähemmän. MM-kisat on voittanut historian aikana kahdeksan eri maata. Suomi on voittanut MM-kisat neljä kertaa. Uusin maailmanmestaruus tuli viimeksi vuonna 2022. Leijonilla on lisäksi yhdeksän hopeaa ja kolme pronssia.

MM-kisojen arvokkaimmat pelaajat

Jääkiekon MM-kisojen historiassa arvokkain pelaaja on palkittu vuodesta 1999 lähtien. Ensimmäinen arvokkaimman pelaajan palkinto meni aikoinaan Teemu Selänteelle. Suomalaisista palkinnon ovat voittaneet myös Pekka Rinne vuonna 2014, Patrik Laine vuonna 2016 ja toiseksi edellisellä kerralla Suomen maalilla torjunut Jussi Olkinuora. Viimeksi arvokkain pelaaja oli Latvian Arturs Silovs.

IIHF ranking

Kansainvälinen jääkiekkoliitto listaa vuosittain maat paremmuusjärjestykseen. Ranking perustuu maiden menestykseen edellisten vuosien MM-kisoissa ja talviolympialaisissa. IIHF ranking on ollut käytössä vuodesta 2003 lähtien. Rankingin kolmen kärjessä ovat Suomi, Kanada ja Venäjä. Leijonat nousi keväällä 2022 sen ykköseksi. Viiden parhaan joukossa ovat myös Yhdysvallat ja Saksa.

Pistelasku jääkiekon MM-kisoissa

Jääkiekon MM-kisat 2024 toimii pistelaskun osalta samalla kaavalla kuin viimeksi pelatut turnaukset. Ottelut pelataan ratkaisuun asti. Lohkoissa varsinaisen peliajan voitosta saa kolme pistettä, jatkoajalla tai rankkareilla tulleesta voitosta kaksi pistettä ja jatkoajalla tai rankkareilla häviämisestä pisteen.

Mahdolliset tasapisteet ratkaistaan ensimmäiseksi keskinäisillä otteluilla. Huonoimmat joukkueet putoavat sarjaporrasta alemmaksi. Puolivälierät, välierät ja mitaliottelut ovat yksiosaisina tarvittaessa jatkoajoilla.