Jääkiekon MM-kisat otteluohjelma

MM-jääkiekon otteluohjelma 2024 löytyy kokonaisuudessaan tältä sivulta. Se sisältää turnauksen kaikki ottelut, jotka pelataan Suomessa ja Latviassa 12.–28. toukokuuta.

Leijonat lähtee vuoden 2024 turnaukseen tavoittelemaan historiansa viidettä maailmanmestaruutta voitettuaan viime vuonna jääkiekon MM-kisat ja juhlimalla olympialaisten jääkiekkokultaa. Olemme koonneet tänne jääkiekon mm-kisojen otteluohjelman ja paljon tietoa etenkin Suomen otteluista, tulevista vastustajista ja lähtökohdista.

Katso lista parhaista vedonlyöntisivustoista! 🏅

Katso Parhaat

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Turnauksen parhaat voittajasuosikit ovat Kanada, Suomi ja Ruotsi. Kyseinen kolmikko on kaikissa arvioissa lätkän MM-kisojen todennäköisimmät mestariehdokkaat, joista erityisesti Kanada ja Suomi ovat kaksi parasta voittajasuosikkia ennen Ruotsia. USA lähtee turnaukseen kärkimaiden parhaana haastajana.

Katso myös Jääkiekon MM otteluennakot, Leijonien esittely, MM joukkue-esittelyt ja tsekkaa parhaat vetokohteet ja kertoimet.

Kaipaatko vinkkejä betsaukseen? Hyödynnä jääkiekon MM vihjeet. Katso myös yleiset vihjeet jääkiekko vedonlyöntiin.

Tutustu Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelmaan

Jääkiekon MM otteluohjelma pitää sisällään kaksi kahdeksan joukkueen alkulohkoa, puolivälierät, välierät, pronssipelin ja loppuottelun. Lohkovaiheen ottelut on jaettu perinteisen kaavan mukaisesti siten, että lohko A:n ottelut pelataan Tampereella ja lohko B:n Riiassa.

Puolivälieristä kaksi pelataan Tampereella ja kaksi Riiassa sekä välierät, pronssipeli ja loppuottelu Tampereella. Jääkiekon mm-kisojen otteluohjelma päättyy lohkovaiheen osalta 23. toukokuuta.

Lohko A:ssa pelaavat Suomi, USA, Ruotsi, Saksa, Tanska, Ranska, Itävalta ja Unkari. Leijonat lähtee lohko A:n suurimpana voittajasuosikkina. Suomella ei pitäisi olla ongelmia olla vähintään lohko A:n toisena. Toisaalta lohkossa on myös Ruotsi ja USA, joista erityisesti Tre Kronor on kovan luokan vastustaja. Lohkon neljäs jatkopaikka on todennäköisesti Saksan heiniä.

Lohko B:ssä ovat Kanada, Tshekki, Sveitsi, Slovakia, Latvia, Norja, Kazakstan ja Slovenia. Kanada on lohko B:n selkeä voittajasuosikki ennen Tshekkiä. Vaahterapaidat eivät loistaneet viime vuoden turnauksen lohkovaiheessa, mutta lievästi turnauksen suurin mestariehdokas on kuitenkin jälkimmäisessä lohkossa erittäin vahvoilla. Sveitsi on lohkon kolmanneksi paras miehistö. Neljännestä jatkopaikasta kilpailevat Slovakia, Latvia ja Norja.

Lohkovaiheesta puolivälieriin

Turnauksen lohkovaiheessa neljä parasta joukkuetta etenee molemmista lohkoista puolivälieriin, kun taas sijoille 5-7 sijoittuneiden joukkueiden urakka päättyy lohkovaiheeseen. Lisäksi huonoimmat joukkueet tippuvat ensi vuodeksi sarjaporrasta alemmaksi. Näin ei ollut toiseksi edellisellä kerralla pelatuissa MM-kisoissa, jolloin myös huonoimmat joukkueet saivat mahdollisuuden jatkaa otteluitaan pääsarjassa. Tilanne on sittemmin palannut takaisin normaaliksi. Suomi on lähes varmuudella puolivälierissä, kun taas Riian lohkossa isäntämaista toinen eli Latvia on huomattavasti kovemmassa paikassa.

Jääkiekon mm-kisojen otteluohjelma joutui vuosi sitten vielä osittain uuteen uskoon, kun Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin pois Suomen MM-kisoista. Venäjän ja Valko-Venäjän oli tarkoitus olla mukana MM-kisoissa, mutta joukkueet korvattiin Ranskalla ja Itävallalla, jotka nostettiin nopealla aikataululla mukaan turnaukseen. Ranska ja Itävalta ovat mukana myös vuoden 2023 MM-kisoissa. Kumpikaan joukkueista ei kuitenkaan omaa käytännössä mitään mahdollisuutta yltää puolivälieriin.

Jännitystä luvassa jääkiekon MM-kisoissa 2023

Jääkiekon MM otteluohjelma tarjoaa heti lohkovaiheessa yksittäisiä erittäin mielenkiintoisia otteluita, jotka kannattaa laittaa tarkkaan seurantaan. Luvassa on erityisesti Tampereen lohko A:ssa muutamia aidosti todella hienoja kohtaamisia, eikä lohko B:n puolellakaan jäädä ilman paria huippuluokan taistoa.

Suomen ja Ruotsin kohtaaminen on viime vuoden uusintana lohkovaiheen yksittäisenä otteluna paras ja eniten odotettu ottelu. Leijonat pelaa kuitenkin jo MM-kisojen avauspäivänä ensimmäisessä ottelussaan USA:ta vastaan. Suomen ottelut lähtevätkin jääkiekon mm kisoissa liikkeelle heti perjantaina 12. toukokuuta, kun Leijonat saa vastaansa iltapäivällä Yhdysvallat.

Jääkiekon mm-kisat 2023 otteluohjelma on Suomelle lohkovaiheen osalta siinä mielessä oikeasti jännittävä ja kiinnostava, että Leijonat avaa turnauksensa täysin erilaisella ottelulla kuin vuosi sitten Norjaa vastaan ja pelaa toisaalta myös uudestaan Tre Kronoria vastaan. Vuosi sitten pelatussa avauksessa ei Norjalla ollut odotetusti mitään palaa, mutta Yhdysvallat on joukkueena täysin eri tasolla. Leijonat on silti ennakkosuosikin asemassa käytännössä kaikissa lohkovaiheen otteluissaan.

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma

Lohkoja jääkiekon MM-kisoissa 2023 on tuttuun tapaan kaksi, joista lohko A käydään Tampereella ja lohko B Riiassa. Alta voit katsoa kaikki lohkovaiheen ottelut.

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma ja tulokset:

Perjantai 12. toukokuuta

Kello 16:20 Suomi – USA
Kello 16:20 Slovakia – Tshekki
Kello 20:20 Ruotsi – Saksa
Kello 20:20 Latvia – Kanada

Lauantai 13. toukokuuta

Kello 12:20 Ranska – Itävalta
Kello 12:20 Sveitsi – Slovenia
Kello 16:20 Unkari – Tanska
Kello 16:20 Norja – Kazakstan
Kello 20:20 Saksa – Suomi
Kello 20:20 Slovakia – Latvia

Sunnuntai 14. toukokuuta

Kello 12:20 USA – Unkari
Kello 12:20 Slovenia – Kanada
Kello 16:20 Ranska – Tanska
Kello 16:20 Norja – Sveitsi
Kello 20:20 Ruotsi – Itävalta
Kello 20:20 Tshekki – Kanada

Maanantai 15. toukokuuta

Kello 16:20 Saksa – USA
Kello 16:20 Slovakia – Kanada
Kello 20:20 Suomi – Ruotsi
Kello 20:20 Tshekki – Latvia

Tiistai 16. toukokuuta

Kello 16:20 Tanska – Itävalta
Kello 16:20 Slovenia – Norja
Kello 20:20 Ranska – Unkari
Kello 20:20 Sveitsi – Kazakstan

Keskiviikko 17. toukokuuta

Kello 16:20 USA – Itävalta
Kello 16:20 Latvia – Norja
Kello 20:20 Suomi – Ranska
Kello 20:20 Kanada – Kazakstan

Torstai 18. toukokuuta

Kello 16:20 Unkari – Ruotsi
Kello 16:20 Tshekki – Slovenia
Kello 20:20 Tanska – Saksa
Kello 20:20 Sveitsi – Slovakia

Perjantai 19. toukokuuta

Kello 16:20 Unkari – Suomi
Kello 16:20 Latvia – Slovenia
Kello 20:20 Itävalta – Saksa
Kello 20:20 Kazakstan – Slovakia

Lauantai 20. toukokuuta

Kello 12:20 Norja – Tshekki
Kello 12:20 USA – Tanska
Kello 16:20 Itävalta – Suomi
Kello 16:20 Kanada – Sveitsi
Kello 20:20 Kazakstan – Latvia
Kello 20:20 Ruotsi – Ranska

Sunnuntai 21. toukokuuta

Kello 16:20 Saksa – Unkari
Kello 16:20 Slovenia – Slovakia
Kello 20:20 Tshekki – Sveitsi
Kello 20:20 USA – Ranska

Maanantai 22. toukokuuta

Kello 16:20 Kanada – Norja
Kello 16:20 Tanska – Ruotsi
Kello 20:20 Itävalta – Unkari
Kello 20:20 Kazakstan – Slovenia

Tiistai 23. toukokuuta

Kello 12:20 Saksa – Ranska
Kello 12:20 Slovakia – Norja
Kello 16:20 Kanada – Tshekki
Kello 16:20 Ruotsi – USA
Kello 20:20 Suomi – Tanska
Kello 20:20 Sveitsi – Latvia

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma: Puolivälierät

Torstai 25. toukokuuta

Kello 16:20 Puolivälierä 1

Kello 16:20 Puolivälierä 2

Kello 20:20 Puolivälierä 3

Kello 20:20 Puolivälierä 4

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma: Välierät

Lauantai 27. toukokuuta

Kello 14.20 Välierä 1

Kello 18:20 Välierä 2

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma: Mitalipelit

Turnaus huipentuu sunnuntaina pelattaviin mitalipeleihin, joista ensimmäisenä käydään pronssipeli ja kaiken huipennuksena loppuottelu.

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma: Pronssipeli

Sunnuntai 28. toukokuuta

Kello 15.20 Pronssipeli USA- Latvia

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma: Loppuottelu

Sunnuntai 28. toukokuuta

Kello 20.20 Loppuottelu Kanada – Saksa

Suomen ottelut jääkiekon MM 2023 -kisoissa

Suomi pelaa jääkiekon MM-kisoissa lohkovaiheen ottelunsa yhä lähes uudessa Tampereen Nokia areenassa, joka isännöi lohko A:n otteluita. Suomen ottelut jääkiekon mm kisoissa alkavat 12. toukokuuta pelattavalla koitoksella Yhdysvaltoja vastaan. Leijonat pelaa seuraavaksi Saksaa ja Ruotsia vastaan.

Siinä missä Suomi pelaa heti lohkovaiheen ensimmäisellä kierroksella Yhdysvaltoja vastaan, niin Leijonien odotetuin ja varmasti myös yksittäisenä merkityksellisin ottelu on luvassa Ruotsia vastaan. Leijonat pelaa sen jälkeen vielä useamman kerran, mutta juuri ottelut Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan ovat ehdottomasti lohkovaiheen mielenkiintoisimmat.

Mahdollisuuksia lohkovoittoon

Suomella pitäisi olla jälleen mainiot saumat yltää lohko A:n voittajaksi, vaikka Leijonat joutuu erityisesti Ruotsin kanssa todella kovaan kamppailuun lohkon ykkössijasta. Hallitseva maailmanmestari lähtee kuitenkin lohkovaiheessa kaikkiin otteluihinsa ennakkosuosikin asemassa. Suomen ottelut jatkuvat myös pudotuspeleissä Tampereella, sillä Leijonat tulee pelaamaan luonnollisesti kaikki ottelunsa Tampereen Nokia areenassa, vaikka Suomi ei veisi lohkoaan.

Leijonien ottelut MM-kisoissa tulevat olemaan viime vuoden tapaan mielettömiä urheilutapahtumia, joita seurataan lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa ja perheessä. Luvassa on erityisesti Suomen otteluiden osalta taas huimia tunteita ja jännittäviä hetkiä, joita pääsimme todistamaan jo viime vuoden turnauksessa.

Suomen ottelut ovat menneet edellisen vuoden tapaan lipunmyynnissä kuin kuumille kiville, ja Nokia areena tuleekin olemaan Leijonien otteluissa täynnä jokaisessa ottelussa. Leijonilla on hienot puitteet juhlia kevään 2023 turnauksessa lohkovoittoa oman kotiyleisönsä edessä.

Jääkiekon MM-kisat 2023 otteluohjelma: Suomen ottelut

Suomi etenee lähes varmuudella kahdeksan joukkoon ja pelaa siten oman puolivälieränsä Tampereen Nokia areenassa. Ottelu on tarkoitus pelata illalla kello 20.20. Jos Suomi etenee välieriin, niin Leijonat pelaa viime vuoden tapaan järjestäjän mukaan jo ensimmäisessä välierässä. Järjestäjät pyrkivät maksimoimaan tunnelman pysyvän korkealla ja Suomelle suotuisan otteluohjelman.

Jääkiekon

Jääkiekon MM-kisat 2024 pelijärjestelmä

Turnauksen otteluita on mukavampaa seurata myös keväällä 2024, kun ymmärtää pelijärjestelmän.

Lohkovaihe

Jääkiekon MM-kisojen pelijärjestelmä on jo palannut takaisin täysin normaaliksi, jossa lohkovaiheen neljä parasta joukkuetta etenee jatkoon, sijoille viidestä seitsemään sijoittuneet joukkueet päättävät turnauksensa siihen ja heikoimmat joukkueet tippuvat ensi kaudeksi sarjaporrasta alemmaksi. Näin ei ollut toissa vuonna, jolloin lohkovaiheen huonoimmat joukkueet pääsivät mukaan myös pelkästään Suomessa pelattaviin MM-kisoihin.

Pisteidenjako

Lohkovaiheessa voitosta annetaan kolme pistettä ja jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa tulleesta voitosta kaksi pistettä. Lisäksi jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa tulleesta tappiosta annetaan yksi piste.

Varsinaisen peliajan tappio tarkoittaa nollaa pistettä. Varsinainen peliaika käsittää 60 minuuttia, jonka jälkeen pelataan tarvittaessa viiden minuutin jatkoaika ja voittomaalikilpailu viidellä laukojalla. Jatkoajalla maalin tehnyt joukkue voittaa. Jatkoajat pelataan 3 vs 3 kentällisillä.

Jos joukkueet päätyvät lohkovaiheessa tasapisteisiin, keskinäiset tulokset ratkaisevat järjestyksen. Jos kuitenkin kolmella tai useammalla maalla on sama pistemäärä, paremmuus määritellään näistä joukkueista rakennetun ryhmän avulla. Samaa periaatetta sovelletaan niin kauan, kun ero on saatu tai ryhmästä on jäljellä kaksi joukkuetta. Jos ryhmästä on jäljellä kaksi joukkuetta, eron määrittää joukkueiden välinen ottelu.

Jääkiekon mm-kisojen lohkovaiheen otteluohjelma on myös keväällä 2023 monille huippumaille suotuisa, sillä parhaiden joukkueiden ei tarvitse esiintyä lohkovaiheessa aivan materiaalinsa mukaisesti ja selviytyä silti helposti jatkoon. Tosin varsinkin lohko A:ssa on kolme kovaa joukkuetta eli Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Lohkovaiheen luonne on tämänkin vuoden turnauksessa sellainen, että esimerkiksi Suomella, Kanadalla ja Ruotsilla ei pitäisi olla mitään ongelmia yltää sujuvasti jatkoon, vaikka matkalle mahtuisi yksi tai kaksi työtapaturmaa. Toisaalta lohkovaiheessa on myös turnauksen kärkipäähän kuuluvien pelattava tarpeeksi hyvin, sillä juuri Ruotsi jäi esimerkiksi pari vuotta sitten katastrofaalisesti lohkoonsa.

Puolivälierät

Jääkiekon mm-kisojen otteluohjelma koostuu puolivälierissä neljästä ottelusta, joissa lohko A:n voittaja kohtaa lohko B:n neljänneksi sijoittuneen joukkueen ja lohko B:n voittaja kohtaa lohko A:n neljänneksi sijoittuneen joukkueen.

Lisäksi kaksi muuta otteluparia rakentuu siten, että lohko A:n kakkonen ja kolmonen kohtaavat ristiin lohko B:n toiseksi ja kolmanneksi parhaat maat. Ottelut ovat 1A-4B, 2A-3B, 1B-4A ja 2B-3A.

Puolivälierät pelataan 60 minuutin varsinaisella peliajalla ja tarvittaessa 10 minuutin jatkoajalla ja voittomaalikilpailulla. Joukkueilla on myös puolivälierien mahdollisissa jatkoajoissa kolme kenttäpelaajaa ja maalivahti.

Joukkueet eivät vaihda kenttäpäätyä. Jos jatkoaika pelataan ilman maaleja, siirrytään voittomaalikilpailuun, jota jatketaan “kerrasta poikki” -tyylillä pari kerrallaan, jos viisi kierrosta ei ole tuonut ratkaisua. Puolivälierät ja kaikki muut pudotuspelit ovat kerrasta poikki -kaavalla.

Välierät

Puolivälierien voittajat jatkavat matkaansa välieriin, joissa pelaa turnauksen neljä parasta joukkuetta. Välierissä parhaiten sijoittunut joukkue kohtaa välierien alimmaksi sijoittuneen joukkueen.

Välierien toiselle sijalle sijoittunut joukkue kohtaa välierien kolmanneksi sijoittuneen joukkueen. Jos Suomi on yhä mukana, kyseessä on ensimmäinen välierä. Jos Leijonat ei ole välierissä, silloin aiemmaksi merkatun ottelun pelaa automaattisesti parhaiten sijoittunut joukkue.

Välierät pelataan myös 60 minuutin varsinaisella peliajalla ja tarvittaessa 10 minuutin jatkoajalla ja voittomaalikilpailulla, jos varsinainen peliaika ei ole tuonut ratkaisua.

Joukkueilla on myös välierien mahdollisissa jatkoajoissa kolme kenttäpelaajaa ja maalivahti. Jos jatkoajan jälkeen ottelu on yhä tasan, pelataan voittomaalikilpailu. Sitä jatketaan yksi pari kerrallaan, jos ratkaisua ei ole tullut molemmista joukkueista viiden laukojan jälkeen. Vain ratkaiseva osuma päätyy lopputulokseen.

Mitalipelit

Mitalipelit käydään lähes samalla kaavalla, mutta loppuottelussa pelataan tarvittaessa 20 minuutin jatkoerä, jota edeltää erätauko ja jäänajo. Pronssiottelu ja finaali pelataan 60 minuutin varsinaisella peliajalla, joita seuraa tarvittaessa jatkoaika tai jatkoerä ja pronssiottelussa voittomaalikilpailu.

Finaalissa ratkaisua ei voida hakea voittomaalikilpailusta. Loppuottelussa voittaja ratkeaa jatkoerässä myös 3 vs 3 -systeemillä. Kyseessä on yhä lähes uusi systeemi alkaen toissa vuodesta, jota jääkiekon mm 2023 otteluohjelma noudattaa myös tämän vuoden turnauksessa.

Turnauksen lopulliset sijoitukset määrittävät neljän parhaan maan sijoitukset. Finaalin voittanut joukkue kruunataan mestariksi, hävinnyt joukkue toiseksi ja pronssipelin voittanut maa kolmanneksi. Pronssipelin hävinnyt joukkue tulee neljänneksi.

Lohkovaiheen perusteella karsiutuneiden maiden ja puolivälierien häviäjien sijoitukset määräytyvät lohkovaiheen mukaan. Lopulliset sijoitukset määräytyvät alkulohkon sijoituksen tai pisteiden määrän mukaan ja tarvittaessa maalierolla, tehtyjen maalien määrällä tai sijoituksella ennen MM-kisojen starttia.

Jääkiekon MM ottelut: Tuomarointi

Jääkiekon MM-kisoissa nähdään jälleen kymmeniä tuomareita, joista kaksi on päässyt tuomitsemaan MM-finaalin ja lukuisia uusia tulokkaita, jotka ovat näyttäneet ja todistaneet osaamisensa IIHF:n kilpailuissa ja omassa kotimaassa. Turnauksessa nähdään 16 päätuomaria ja 16 linjatuomaria. He ovat kotoisin 12 eri maasta. Suomesta mukana ovat Lassi Heikkinen, Mikko Kaukokari, Onni Hautamäki ja Tommi Niittylä.

Halutessasi voit katsoa kaikki MM-kisoissa viheltävät tuomarit täältä.