Euroviisut 2022 vedonlyönti

Euroviisut vedettiin läpi poikkeusoloissa toukokuussa 2021. Kisojen voittajaksi kruunattiin 20 vuoden tauon jälkeen Italia, joten karavaani suuntaa vuonna 2022 Torinoon. Mitä lähemmäksi kevättä edetään, sitä kovemmin kisakuume nousee ja Euroviisut vedonlyönti saa myös betsaajat liikkeeseen.

💗  Euroviisut kertoimet 2022 ja voittaja🎵

Ykkönen Euroviisut 2022 -kilpailussa on Ukraina. Sodassa itsenäisyyttään puolustavalle maalle haluttiin varmasti näyttää solidaarisuutta myös äänestämällä Euroviisuissa, pelisivustotkin ennustivat voiton jo aikoja sitten. Onneksi Kalush Orchestra veti finaalin hienosti, eikä Stefania-niminen biisikään ollut huono, joten pelkästään poliittiseksi voitoksi tätä ei voi kutsua!

Kakkoseksi jäi UK:n Sam Ryder SPACE MAN -nimisellä biisillä. Ruotsi taas pärjäsi myös hienosti Cornelia Jakobsin biisin Hold me Closer -ansiosta.

Asut sitten Suomessa tai ulkomailla, Suomen menestys kiinnostaa aina. Tämänvuotinen Suomen edustaja The Rasmus jäi valitettavasti melko taakse kärkisijoista, mutta energiaa lavalla riitti!

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Euroviisut vedonlyönti 2022

Euroviisuista on tullut suosittu vedonlyöntikohde, joka kerää vuosittain kymmeniä, jopa satoja miljoonia katsojia ympäri Euroopan ja jopa sen ulkopuolelta. Innokkaimmat fanit ovat viisuhuumassa mukana maiden omista esikarsinnoista lähtien aina finaaliin saakka.

Useimmiten satunnaisesti vetoa lyövät pelaajat asettavat vetoja enimmäkseen Euroviisut finaaliin. Pääasiallisesti vetokohteina on Euroviisut tulokset eli voittaja tai top 3. Ammattilaiset ja vakavammin vedonlyöntiä harrastavat sen sijaan keräävät vetolapulle voittajavetojen lisäksi myös hieman erikoisempia kohteita.

Erikoiskohteissa Euroviisu kertoimet ovat usein parempia pelaajan kannalta ja siten mahdollisuus tehdä voittoa kasvaa. Kannattaakin katsastaa hieman epätavallisempia Euroviisut vedonlyönti kohteita, sillä niistä löytynee myös betsaajien himoitsemia ylikertoimia.

Vetoja voi asettaa ennakolta ja itse viisujen aikaan sekä semifinaaleihin että itse finaaliin – tietysti myös live-vetoina. Suuresta suosiosta huolimatta, harvemmin mikään vedonlyöntisivusto kuitenkaan näyttää Euroviisuja live stream -palvelussaan.

Euroviisut parhaat kertoimet

Pelisivistot ovat yksimielisiä Ukrainan voitosta ainakin ennen kisojen alkuja. Tilanne elää kisojen ajan, ja me Vihjemediassa elämme sen mukana!

Euroviisut finaali – mikä maa voittaa vuonna 2022?

Taas on aika todistaa, missä maassa syntyi tämän vuoden tarttuvin hitti. Loistavia kertoimia on annettu mm. Italialle sekä Ruotsille.
Naapurimaata edustaa Cornelia Jakobs biisillä Hold me closer. Kappale tuo mieleen aiempien vuosien Skandinaviamenestyjät Lorrainen (Euphoria) sekä Emmelie de Forestin (Only teardrops). Harmi vaan, ettei siitä löydy samanlaista huippukohtaa kuin yllä mainituista kappaleista.

Myös isäntämaa Italia luottaa balladin voimaan: Mahmoodin Brividi soi nyt monessa laitteessa, ja saapasmaan yleisö saa innostua tänä vuonna kotimaassaan järjestetyistä viisuista. Kappale on saanut kannatusta myös kansainvälisesti.

Euroviisut 2022 – kertoimet finaaliin

Päivitämme kertoimet taas ensi kisojen lähestyessä.

Euroviisut ennakkosuosikki ylitse muiden – Ukraina

Tämänhetkisen maailmantilanteen takia yhdelle maalle on annettu ehdoton ennakkosuosikin asema. Oli biisi mikä vain, pisteitä varmasti sataa jo ihan solidaarisuudesta kansakunnan ahdinkoa kohtaan. Euroviisut ennakkosuosikki on ehdottomasti Ukraina.

Ukrainaa edustaa Kalush Orchestra kappaleella “Stefania”. Ukrainan euroviisuedustaja on rap-musiikkia esittävä viiden hengen bändi. Biisi on tarttuva, ja siinä kohtaavat kansanmusiikinomaiset melodiat räpin tykityksen kanssa. Bändi koostuu Kalush-nimisestä rap-yhtyeestä, johon vuonna 2021 lisättiin kaksi soittajaa “orkesteria” perustettaessa.

Me Vihjemedian toimituksessa koemme biisin olevan kärkisijojen arvoinen jo ilman maailman konflikteja. Ja väkisinkin se lisää kappaleen vaikuttavuutta, kun nuoret miehet laulavat äidistä aikana, kun sama ikäpolvi puolustaa kotimaataan.

Euroviisut finaali – mikä maa sijoittuu viimeiseksi?

Vedonlyöntilistojen lopusta löytyy useampikin vaihtoehto. Moni ei tunnu innostuneen esimerkiksi Slovenian LPS-bändin Disko-kappaleesta. Bändi selvästi tavoittelee vanhan ajan charmia, mutta vaikutelma jää melkoisesti puolitiehen.

Toinen mahdollinen alapään ehdokas on Israelin Michael Ben Davidin biisi “I.M”. Kappale alkaa lupaavasti, mutta koostuu pääosin massasta erottumattomasta tanssibiitistä. Saa nähdä, pääseekö näistä ehdokkaista kumpikaan edes Euroviisut finaaliin asti.

Päätapahtuma eli Euroviisut finaali pärähtää käyntiin lauantaina kello 22.00.

Voittajavetojen lisäksi tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Euroviisut vedonlyönti 2022 on täydessä vauhdissa ja se näkyy myös lisääntyneinä kohteina ja kertoimina vedonvälittäjien sivuilla.

Viisut keräävät joka vuosi miljoonia katsojia tv:n ääreen. Fanien iloksi myös vedonlyöntisivustoilla on tarjolla mitä erilaisempia vetokohteita. Nappaa parhaat Euroviisut kertoimet 2022 vetolapullesi Vihjemediasta!

Viisujen ensimmäinen semifinaali järjestetään tiistaina ja toinen semifinaali torstaina.

Lue alta kaikki oleellinen toukokuun kisoista, niin pääset kisatunnelmaan.


Euroviisut 2022 – Usein kysytyt kysymykset

 • Milloin Euroviisut 2022 järjestetään?
  Eurovision Song Contest 2022 järjestetään 10.-14.5.2022 Italian Torinossa. Euroviisut finaali 2022 on lauantaina 14.5.2021.
 • Onko Suomi mukana Euroviisuissa?
  Suomi on mukana. Esitysvuoro on ensimmäisessä semifinaalissa toisella puoliskolla. Jos Suomi saa riittävästi ääniä ja pääsee 10 parhaan joukkoon, se on mukana myös Euroviisut finaalissa.
 • Kuka edustaa Suomea Euroviisuissa 2021?
  Vuonna 2022 Euroviisut Suomen edustaja on ulkomaillakin tunnettu The Rasmus ja kappale on nimeltään Jezebel.
 • Voiko Euroviisuissa lyödä vetoa?
  Euroviisuista voi lyödä vetoa. Euroviisut vedonlyönti tarjoaa kohteita laidasta laitaan, voit lyödä vetoa esimerkiksi voittajasta, jumbosijasta tai tietyn maan sijoituksesta.
 • Euroviisujen 2022 ennakkosuosikit?
  Tällä hetkellä voittajasuosikki on ehottomasti Ukraina, suurilta osin vallitsevan maailmantilanteen vuoksi.

Euroviisut 2021

Euroviisut 2022 järjestetään Torinossa, Italiassa, kiitos viime vuoden voittajan Måneskinin. Euroviisut tulokset ovat selvillä lauantain ja sunnuntaina välisenä yönä – usein lopulliset tulokset ovat selvillä vasta reippaasti yli puolen yön. Kannattaa siis varata riittävästi kahvia termospulloon mikäli mielit valvoa loppuu saakka ja odottaa, kun Euroviisut voittajat julkistetaan.

Tämän vuoden viisuissa on mukana 40 osallistujamaata, sillä Armenia ja Montenegro palaavat kisaan. Boikotointien vuoksi Venäjä on Euroviisujen mustalla listalla eikä saa osallistua. Eurovision laulukilpailu 2022 on järjestyksessään jo 66.

Euroviisu semifinaalit 2022

Semifinaalit käydään tuttuun tapaan kahdessa osassa.

Semifinaali 1 (10.5.2022) esiintyjät ja kappaleet:

MaaEsiintyjäKappale
AlbaniaRonela HajatiSekret
BulgariaIntelligent Music ProjectIntention
LatviaCiti ZēniEat your salad
LiettuaMonika LiuSentimental (F)
MoldovaZdob și ZdubTrenuleţul (F)
HollantiS10De diebte (F)
SloveniaLPSDisko
SveitsiMarius BearBoys Do Cry (F)
UkrainaKalush OrchestraStefania (F)
ArmeniaRosa LinnSnap (F)
ItävaltaLUM!X & Pia MariaHalo
KroatiaMia DimšićGuilty Pleasure
TanskaReddiThe Show
KreikkaAmanda TenfjordDie Together (F)
IslantiSysturMeð hækkandi sól (F)
NorjaSubwoolferGive That Wolf a Banana (F)
PortugaliMaroSaudade, saudade (F)

(F) = Pääsi finaaliin

Semifinaali 2 (12.5.2022) esiintyjät ja kappaleet:

MaaEsiintyjäKappale
AustraliaSheldon RileyNot the Same (F)
AzerbaijanNadir RustamliFade to Black (F)
KyprosAndromacheEla
SuomiThe RasmusJezebel (F)
GeorgiaCircus MircusLock Me In
IsraelMichael Ben DavidI.M
MaltaEmma MuscatI am what I am
San MarinoAchille LauroStripper
SerbiaKonstraktaIn Corpore Sano (F)
BelgiaJérémie MakieseMiss You (F)
TsekkiWe Are DomiLights Off (F)
ViroStefanHope (F)
IrlantiBrooke ScullionThat’s Rich
MontenegroVladanaBreathe
Pohjois-MakedoniaAndreaCircles
PuolaOchmanRiver (F)
RomaniaWRSLlámame (F)
RuotsiCornelia JakobsHold Me Closer (F)

(F) = Pääsi finaaliin

Kummastakin semifinaalista 10 parasta pääsee finaaliin. Jatkoon menijöiden kokonaispisteet koostuvat puoliksi yleisöäänistä ja puoliksi kansainvälisen raadin äänistä.

Isäntämaa ja suuret maat – kutsutaan myös nimellä BIG5 – jaetaan arpomalla kahteen ryhmään, ja maat saavat äänestää jo semifinaaleissa. Omaa maata ei saa äänestää, ei kansainvälinen raati eikä yleisö.

Ensimmäiseen semifinaaliin osallistuvat maat saavat äänestää yhdessä automaattisesti finaaliin päässeiden maiden eli Saksan, Italian ja Hollannin kanssa.

Samalla tavalla toisessa semifinaalissa saavat äänestää siihen osallistuvat maat yhdessä automaattisesti finaaliin päässeiden maiden eli Iso-Britannian, Espanjan ja Ranskan kanssa.

Euroviisu finaali 2022

Vuonna 2000 laadittiin sääntö, jonka mukaan suurimmat rahoittajamaat pääsevät aina automaattisesti finaaliin. Lisäksi isäntämaa on mukana automaattisesti. Tällä kertaa isäntämaa on jo yksi BIG5-maista, joten finaalissa on nyt 5 varmaa maata.

Ennalta varmat osallistujat Euroviisut 2022 finaalissa ovat Saksa, Ranska, Espanja, Iso-Britannia ja Italia.

Finaali (14.5.2022) esiintymisjärjestys ja kappaleet:

MaaEsiintyjäKappale
ENSIMMÄINEN PUOLISKO
TsekkiWe Are DomiLights Off
RomaniaWRSLlámame
PortugaliMaroSaudade, saudade
SuomiThe RasmusJezebel
SveitsiMarius BearBoys Do Cry
RanskaAlvan & AhezFulenn
NorjaSubwoolferGive That Wolf a Banana
ArmeniaRosa LinnSnap
ItaliaMahmood &  BLANCOBrividi
EspanjaSloMoChanel
HollantiS10 De diebte
UkrainaKalush OrchestraStefania
SaksaMalik HarrisRockstars
TOINEN PUOLISKO
LiettuaMonika LiuSentimental
AzerbaijanNadir Rustamli Fade to Black
BelgiaJérémie MakieseMiss You
KreikkaAmanda TenfjordDie Together
IslantiSystur Með hækkandi sól
MoldovaZdob și ZdubTrenuleţul
RuotsiCornelia JakobsHold Me Closer
AustraliaSheldon RileyNot the Same
BritanniaSam RyderSPACE MAN
PuolaOchmanRiver
SerbiaKonstraktaIn Corpore Sano
ViroStefanHope

Voittajalaulun tittelin ansaitsee se, joka saa eniten pisteitä äänestyksessä. Äänet koostuvat puoliksi asiantuntijaraadin äänistä ja puoliksi yleisöäänistä. Ääniä voi antaa sekä puhelimitse että nykyään myös mobiilisovelluksen välityksellä. Omaa maata ei saa kilpailussa äänestää.

Vuodesta 2016 lähtien pisteet on jaettu siten, että kukin maa antaa pisteet kahteen kertaan. Pisteet jaetaan niin, että paras esitys saa yhteensä 12 pistettä, toiseksi paras 10 pistettä ja seuraavat kukin 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä.

Ensimmäisellä kierroksella julkaistaan asiantuntijaraadin antamat pisteet, ja ne jakaa suorassa televisiolähetyksessä kunkin maan pisteidenjakaja, joka on usein julkisuudesta tuttu henkilö, esimerkiksi edellisvuoden viisuedustaja.

Toisella kierroksella julkaistaan kaikkien maiden yleisöäänestyksen pisteet yhteenlaskettuna asiantuntijoiden pisteiden kanssa.

Euroviisut vedonlyönti: suositut vedonlyöntikohteet

Euroviisut on yksi suosituimmista viihdetapahtumista sekä kotisohvilla ohjelmaa katsovien keskuudessa että koko vedonlyöntimaailmassa. Mitä lähemmäksi toukokuuta mennään, sitä kuumempana veikkaus niin voittajasta kuin mahdollisista skandaaleista käy.

Euroviisut vedonlyönti 2021 ei ole vain ammattilaisten keskuudessa suosittua, sillä monet “amatööritkin” laittavat vetoja sisään oman suosikkinsa puolesta.

Alla muutamia suosituimpia vetokohteita:

 • Voittaja: Lyö vetoa Euroviisujen voittajasta. Tämä on useimmille vedonlyöjille se pääkohde.
 • H2H: Lyö vetoa siitä, kumpi maa sijoittuu korkeammalle – esimerkiksi Suomi vai Ruotsi, vähän niin kuin lätkäottelussa.
 • Top X: Lyö vetoa maiden sijoittumisesta, esimerkiksi top 10 tai top 3. Usein voit myös luoda vetoa päinvastaisesta tuloksesta eli, että veikkaamasi maa ei sijoitu kolmen tai kymmenen parhaan joukkoon.
 • Ryhmän paras: Lyö vetoa esimerkiksi Pohjoismaiden parhaiten sijoittuvasta maasta.
 • Last Place: Lyö vetoa, kuka jää Euroviisujen viimeiselle sijoitukselle. Tämä on hyvin suosittu vedonlyöntikohde.
 • Semifinaaliin pääsijät: Lyö vetoa tietyn maan jatkoon pääsemisestä. Erityisesti esimerkiksi maat, jotka ovat hilkulla pääsemässä semifinaaliin, voivat olla oivia vedonlyöntikohteita, jos oma näkemyksesi sattuu olemaan hyvä. Usein nämä vedot ovat olleet semifinaalien jännittävimpiä momentteja.

Yllä mainittujen lisäksi tarjolla on erilaisia vetomuotoja ja ne vaihtelevat sekä vuosittain että vedonlyöntisivustojen mukaan.

Euroviisut vedonlyönti: poikkeavat voittajavedot

Vedonlyönti Euroviisujen voittajasta on käynnissä! Ylivoimaisesti suosituin markkina lajissa kuin lajissa on voittajavedot, mutta näissä skaboissa se ei kuitenkaan välttämättä ole se paras tai tuottavin vaihtoehto.

Euroviisujen, kuten myös muiden viihdetapahtumien vedonlyönti eroaa urheiluvedonlyönnistä muutamallakin eri tavalla.

Yleensä melkein missä tahansa urheilulajissa selkeäkin ennakkosuosikki voi hävitä yksittäisen ottelun ketä tahansa joukkuetta vastaan. Euroviisuissa näin harvemmin tapahtuu.

Siinä, missä urheilutapahtumissa on pitkässä juoksussa hyvä mennä vastavirtaan ja äänestää päinvastoin kuin isot massat, on äänestämällä tapahtuvissa kilpailuissa suotavampaa mennä massan mukana.

Jo aikaisin keväällä ennakkosuosikeiksi nousseet maat ovat melkeinpä aina myös lopputuloksissa kärjessä. Toki, jos voittajasta käydään tiukka taisto kahden-kolmen maan kesken,  muista poikkeava vetovalinta voi tuoda pelaajalle kunnon voittopotin. Mutta yleisesti ottaen Euroviisuissa vedonlyöjien kannattaa  seurata kaikkia mahdollisia markkinoita.

Euroviisuissa puolet äänistä nimittäin annetaan äänestämällä, johon jokainen katsoja voi itse vaikuttaa täysin omien mieltymyksiensä mukaan. Joku äänestää musiikillisesti parasta, joku hauskinta esitystä, joku parhaiten tunteisiin vetoavaa ja joku saattaa jopa antaa äänen vain hyvää hyvyyttään naapurimaalle tai vaihtoehtoisesti protestiksi jollekin maalle.

Äänestyskriteeri ei siis ole millään tapaa kiveen hakattu – ei katsojilla eikä tuomaristolla. Välillä myös tuntuu siltä, että moni on jo päättänyt ketä äänestää, vaikka itse finaalia ei olisi vielä edes käyty.

Usein esimerkiksi naapurimaat antavat ääniä toisilleen, vaikka esitykset eivät olisikaan hääppöisiä. Toisin on esimerkiksi jalkapallo-ottelussa, jossa itse finaalin tapahtumat määrittävät lopputuloksen.

Moni äänestää tiettyä maata, ja pistää tämän jälkeen vedon menemään kyseiselle maalle. Euroviisujen markkina kertoimet ennakoivatkin melko tarkasti lopputulosta, joten altavastaajan puolesta ei kannata asettaa vetoja, toisin kuten urheilussa. Sama ilmiö on nähtävissä myös esimerkiksi vaalivedoissa.

Vinkit Euroviisujen vedonlyöntiin

Jos haluat löytää parempia kertoimia, ja asettaa vetoja, joita aivan kaikki perusfanit eivät pelaa, kannattaa suosiolla skipata voittajaveto, ja keskittyä enemmin esimerkiksi Head-to-Head -vetoihin eli veikkaamalla, kumpi kahdesta maasta sijoittuu paremmin.

Meidän vinkkinämme on, että älä yritä miettiä liikaa, mikä kappaleista on paras, vaan mieti ennemmin sitä, millä kappaleella on paras todennäköisyys viedä voitto. Lue foorumeita ja muiden vedonlyöjien kommentteja ja vertaile niitä omiisi.

Älä saman tien muuta omaa näkemystäsi, mutta ole avoin muutamaan sitä, jos löydät uutta tärkeää infoa. Muista myös katsoa edellisten vuosien kappaleita, jotta tiedät tarkemmin, miksi tuomarit heittivät kyseiset kipaleet kilpailun kärkipisteille.

Osalle katsojista Euroviisut vedonlyönti on vain lisämauste itse laulukilpailuun, jolloin vetoja asetetaan kieli poskella. Toki tällöinkin kannattaa hieman seurata kertoimien muutoksia, jotta vedoista on edes teoreettisesti mahdollista saada jotain takaisin.

Ja lopuksi se kaikista tärkein, panosta vain sen verran kuin sinulla on varaa hävitä! Vaikka omalla panoksella onkin mukava voittaa riihikuivaa käteistä, on oma pelibudjetti silti hyvä suunnitella aina huolellisesti.

Monet kasinot ja vedonlyöntisivustot tarjoavat myös erilaisia vastuullisen pelaamisen työkaluja, joilla voit pitää oman pelibudjettisi paremmin hallinnassa.

Hyödynnä vedonlyöntibonukset

Monet vedonlyöntisivustot tarjoavat pelaajilleen satojen eurojen arvoisia veikkausbonuksia, kuten ilmaista pelirahaa tai ilmaisvetoja.

Välillä bonuksiin on tiettyjä rajoituksia eli voit asettaa vetoja ainoastaan ennalta valittuihin urheilulajeihin, mutta joillakin vedonlyöntisivustoilla bonukset voi käyttää vapaavalintaisessa kohteessa, esimerkiksi Euroviisujen vedonlyönnissä.

Kun vedonlyöntikohteenasi on Euroviisut 2022, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, löytyykö jostain vedonlyöntibonuksia viisuille. Muista tutkia ja vertailla eri kasinoiden bonuksia rauhassa, ja valitse niistä itsellesi sopivin tai sopivimmat.

Vertaile sivustoja

Monet kasinot jakavat viisuihin sopivia bonuksia ja ilmaisvetoja jo hyvissä ajoin ennen semifinaalia ja finaalia. Paras tapa on pitää silmällä vedonlyöntisivuston tarjoussivua tai vaihtoehtoisesti lisätä itsesi vedonvälittäjän postitus-/markkinointilistalle, jotta saat ensimmäisenä tiedon uusimmista tarjouksista.

Bonusten avulla pystyt mahdollisesti panostamaan enemmän ja täten myös voittamaan enemmän. Saatat myös saada rahaa takaisin, mikäli vedonlyöntisivustolla on tarjolla käteispalautuksia.

Muista aina lukea bonuksen tarkemmat ohjeet itse tarjouksesta tai kasinon sivuilta. Jos et löydä tietoa mistään, voit ottaa yhteyttä kyseisen kasinon asiakaspalveluun.

Huomioithan, että uhkapelaaminen on Suomessa rajoitettua ja sallitaan vain Veikkauksen kautta. Käytä yllä olevaa linkkiä vain, jos vierailet muualta kuin Suomesta käsin.

Erityistä Euroviisuissa 2022

Heti kun pandemiasta on päästy selvemmille vesille, päätti naapurivaltiomme luoda uuden kriisin Eurooppaan. Sota Ukrainassa on saanut niin päättäjät kuin monet kansainväliset tapahtumat ottamaan kantaa myös poliittisesti.

Euroviisut eivät poikkea linjasta: vuonna 2022 Venäjän osallistuminen Euroviisuihin kiellettiin. Päätökseen tultiin lähinnä sosiaalisen median sekä muiden osallistujamaiden painostuksesta. Mm. Suomi sanoi jättävänsä kisat väliin, mikäli vihoittelevan naapurin sallittaisiin osallistua kisoihin. Järjestettiinhän Euroviisut alunperin tuomaan maita yhteen, joten tämmöisen rauhan ja rakkauden sopusoinnussa turhan sotimisen hyväksyminen olisi ihmeellistä.

Ukrainasta on tullut Euroviisujen suurin ennakkosuosikki. Tämä pieni Daavid Goljatin vieressä tulee varmasti saamaan huippumäärät pisteitä ihan jo maanpuolustuksen kannustuksena, oli kappale sitten 12 pisteen arvoinen tai ei. Toivottavasti rauha on maassa jo keväällä Euroviisujen koittaessa.

Euroviisut 2022 ulkoasu

Euroviisujen graafinen ilme vaihtuu vuosittain. Tämän vuotinen virallinen teema on “the Sound of beauty” eli vapaasti suomennettuna “Kauneuden ääni”.

Graafinen ilme on saanut inspiraation symmetrisistä muodoista, ja etenkin ääniaalloista. On siis pyritty kuvaamaan ääntä visuaalisesti. Muodot logossa ja teemoissa liittyvät ääniaaltotutkimukseen, jossa valkoista jauhetta siroteltiin metallilevylle ja sen läpi lähetettiin äänivärähtelyä. Valkoinen jauhe alkoi muodostaa kuvioita, joita voimme logossa ihastella.

Visuaalinen ulkoasu avaa mielikuvat aurinkoon ja kosmisiin portaaleihin. Nyt on siis lähdetty taiteelliselle linjalle, kuten kyseiseen tapahtumaan sopii. Myös lava on upea ilmestys. Sen on suunnitellut italialainen Francesca Montinaro. Taideteoksen nimi on “The Sun Within”.

Euroviisut uudistukset

Edellisvuosista poiketen, Euroviisut 2021 tekevät poikkeuksen taustalaulun suhteen. Tänä vuonna taustalaulu saa tulla nauhalta, mutta päälaulajan on edelleen esitettävä osuutensa livenä.

Aiemminhan myös taustalaulajien äänen oli oltava kunnossa, sillä heidänkin tehtävänsä oli laulaa livenä. Tänä vuonna taustakuoroihin valittaneenkin edustajia myös muiden kuin laulutaitojen perusteella.

Kymmenvuotisen uransa jälkeen viisujen virallinen valvoja, Jon Ola Sand on jäänyt pois tehtävästään, ja hänen saappaisiinsa astuu ruotsalainen, 46-vuotias Martin Österdahl, joka on toiminut päätuottajana vuosina 2013 ja 2016 Ruotsissa järjestetyissä Euroviisuissa. Jon Ola Sandin astuessa syrjään, on kuitenkin jäänyt vielä hieman epäselväksi, aikooko hän jossain määrin osallistua kilpailuun viisujen taustajoukoissa.

Euroviisuformaatti

Euroviisut, eli Eurovision laulukilpailu, on vuodesta 1956 lähtien järjestetty vuosittainen laulukilpailu. Siihen saavat osallistua kaikki Euroopan Yleisradiounionin aktiiviset jäsenmaat. Seuraavan vuoden isäntämaaksi valitaan aina edellisen vuoden voittajakappaleen isäntämaa.

Kukin jäsenmaa lähettää kilpailuun yhden musiikkiesityksen, joista kahdessa semifinaalissa valitaan 20 parasta finaaliin. Finaalissa kansainvälisten raatien antamilla pisteillä kappaleet asetetaan paremmuusjärjestykseen. Eniten ääniä saanut kappale julistetaan voittajaksi.

Kappaleen on oltava täysin uusi, ja sen julkaisupäivä voi olla aikaisintaan edeltävän vuoden syyskuussa. Tästä syystä vuoden 2020 peruuntuneisiin kisoihin valitut kappaleet eivät voineet osallistua tämän vuoden Euroviisuihin.

Euroviisujen erikoisuuksia

Euroviisuihin liittyy tiettyjä sääntöjä, joista yksi koskee esitettyä kappaletta. Esiintymiskappale ei nimittäin saa olla julkaistu ennen edellisvuoden syyskuuta. Tämän vuoksi vuoden 2021 Euroviisuissa ei voitu käyttää vuoden 2020 kilpailuihin valittuja kappaleita, sillä ne ylittivät Euroviisujen ”aikarajan”.

Toinen erikoisuus liittyy maantieteeseen. Vaikka Euroviisujen nimi viittaakin Eurooppaan, on mukana silti nähty Euroopan ulkopuolisia maita. Tämä sen takia, että Euroviisuihin saa virallisesti osallistua Euroopan yleisradiounionin (EBU) aktiiviset jäsenmaat. Näitä maita ovat Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Israel, Jordania, Libanon, Algeria, Egypti, Libya, Marokko ja Tunisia.

Ainoastaan kuitenkin Armenia, Israel, Georgia ja Azerbaidžan ovat osallistuneet viisuihin säännöllisesti. Marokko osallistui Euroviisuihin kerran vuonna 1980, ja Tunisia sekä Libanon ovat ilmoittaneet osallistumisestaan kerran, mutta myöhemmin peruneet osallistumisensa.

EBU:lla on myös liitännäisjäseniä Euroopan ulkopuolella, ja yksi näistä on vuodesta 1983 asti aktiivisesti viisuja seurannut Australia, joka sai Euroviisujen 60-vuotisjuhlapäivän kunniaksi myös osallistua vuoden 2015 Euroviisuihin.

Aluksi Australian piti saada vain yhden vuoden osallistumisoikeus, mutta niinhän se yleensä menee, että kun antaa pikkusormen, viedään koko käsi mennessä. Näinpä seuraavana vuonna maalle myönnettiin osallistumisoikeus pysyvästi.

Euroviisut kautta vuosien ovat sisältäneet erikoisuuksia jos toisiakin. Lavalla on nähty mitä unohtumattomampia esityksiä, jotka ovat jääneet mieleen ihan muusta syystä kuin musiikin ansiosta.

Vuonna 2007 Helsingin järjestäessä maamme historian ainokaisia Euroviisuja lavalle astui ukrainalaiskoomikko Serdutska, jonka kimalteleva esiintymisasu paljettipäähineineen herätti hilpeyttä, puhumattakaan koreografiasta ja useita kieliä yhdistelevästä sanoituksesta.

Vuotta myöhemmin 2008 Irlanti pyrki voittamaan lastenohjelmahahmon avulla. Tai entäpä vuoden 2012 Venäjän kappaletta esittäneet kuusi perinneasuihin pukeutunutta mummoa, jotka laulun lomassa paistoivat pellillisen keksejä.

Erikoisuuksia on mukaan tuonut myös Suomi. Ensimmäistä kertaa Fredi ja Koivistolaiset vuonna 1976 herättivät huomiota siihen aikaan ehkä liian rohkealla kappaleella Pump-pump, joka pärjäsi suhteellisen hyvin päätyen finaalissa sijalle 11.

Toinen huomionherättäjä, Rovaniemen hirviöheviporukka saikin sitten ansaitsemansa huomion voittaen koko kisan. Bändin kauhulla koristeltu ulkomuoto ja lavalla roihuavat lieskat yhdistettynä uskonnolliseen sanomaan taisi saada monen viisufanin eväät väärään kurkkuun.

Euroviisujen historia

Ajatus järjestää eurooppalainen laulukilpailu syntyi 50-luvun puolivälissä. Euroopan yleisradioliitto halusi luoda viihteellisen ohjelman, joka yhdistäisi Euroopan maat ja kulttuurit. Toinen tavoite oli nostaa televisiossa esitettävän viihteen tasoa.

Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin Luganossa, Sveitsissä vuonna 24.5.1956. Viisujen piti olla kertaluontoinen televisio-ohjelma, joka kiinnostaisi kaikkia EBU:n jäsenmaita.

Ensimmäisenä vuonna viisuihin osallistui seitsemän maata: Belgia, Hollanti, Saksa, Ranska, Luxemburg, Italia ja Sveitsi. Mukaan olisivat halunneet myös Britannia, Itävalta ja Tanska, mutta ne ilmoittautuivat kisaan liian myöhään, eikä niitä hyväksytty mukaan.

Ensimmäisten kilpailujen voittajaksi salaisessa äänestyksessä nousi isäntämaa Sveitsin laulaja Lyn Assia kappaleella nimeltä ”Refrain”.

Suomi televisioi Euroviisut vuonna 1960, mutta ei itse vielä osallistunut kisoihin. Tämän jälkeen viisukärpäsen puremat suomalaiset innostuivat ja halusivat mukaan. YLE päätti suostua vaatimukseen ja avasi sävellyskilpailun, jonka voittaja osallistui vuoden 1961 kisoihin Ranskan Cannesissa sijoittuen jaetulle 10. sijalle.

Reggae OK ja muut Suomi-klassikot

Suomen viisumenestys ei ole ollut kovin hääppöinen – ennemminkin aika surkea. Suomen ainoa viisuvoitto tuli vuonna 2006, kun Lordi esitti massiivisen lavashown kera kappaleen ”Hard Rock Hallelujah”. Suomi sai tuolloin 292 pistettä, mikä oli kaikkien aikojen paras pistemäärä siihen mennessä. Vuonna 2009 ennätys kuitenkin rikottiin reilusti, kun Norjan viisuedustaja Alexander Rybak keräsi huimat 387 pistettä kappaleellaan ”Fairytale”.

Euroviisujen menestyneimmät maat

Viime vuoteen mennessä Irlanti on ollut Euroviisujen menestynein maa yhteensä seitsemällä voitolla. Toista sijaa pitää Ruotsi, jolla voittoja on kertynyt kuusi kappaletta. Ruotsi on kisojen kestomenestyjä ja siitä syystä varma kohde Euroviisut vedonlyöntiä ajatellen. Kolmanneksi parhaiten viisuissa on pärjännyt Luxemburg yhteensä viidellä voitolla.

Ainut artisti, joka on voittanut Euroviisuissa useammin kuin kerran, on irlantilainen Johnny Logan. Hän voitti vuonna 1980 kappaleellaan ”What’s Another Year” ja vuonna 1987 voittokappaleen nimi oli ”Hold Me Now”. Logan on samalla myös yksi viidestä lauluntekijästä, joka on kirjoittanut useamman kuin yhden voittokappaleen. Hän kirjoitti ”Hold Me Now”-sävelmän, jonka hän esitti itse ja myös vuoden 1992 voittokappaleen ”Why Me?”, jonka esitti Linda Martin. Logan onkin täten ainoa henkilö, jolla on harteillaan kolme Euroviisuvoittoa joko laulajana, lauluntekijänä tai molempina.

Top 10 -joukossa on vuodesta toiseen melko sama lista maita, muun muassa Ruotsi kisailee voitosta lähes tulkoon joka vuosi. 2010-luvulla Euroviisujen voittajamaat ovat jakautuneet melko tasaisesti eri maiden välille.

Euroviisu voittajat 2010-luvulla

 • 2010 – Saksa: Lena Meyer-Landrut kappaleella ”Satellite”
 • 2011 – Azerbaidžan: Ell & Nikki kappaleella ”Running Scared”
 • 2012 – Ruotsi: Loreen kappaleella ”Euphoria”
 • 2013 – Tanska: Emmelie de Forest kappaleella ”Only Teardrops”
 • 2014 – Itävalta: Conchita Wurst kappaleella ”Rise Like a Phoenix”
 • 2015 – Ruotsi: Måns Zelmerlöw kappaleella ”Heroes”
 • 2016 – Ukraina: Jamala kappaleella ”1944”
 • 2017 – Portugali: Salvador Sobral kappaleella ”Amar Pelos Dois”
 • 2018 – Israel: Netta Barzilai kappaleella ”Toy”
 • 2019 – Hollanti: Duncan Laurence kappaleella ”Arcade”

Euroviisu voittajat 2020-luvulla

 • 2020 – Kisat peruttiin
 • 2021 – Italia: Måneskin kappaleella “Zitti e buoni”

Euroviisut Suomi

Suomi on osallistunut tähän vuoteen mennessä yhteensä 53 kertaa Euroviisuihin, aina vuodesta 1961 lähtien. 1961 Suomen ensimmäinen viisuedustaja oli Laila Kinnunen kappaleellaan ”Valoa Ikkunassa”. Kinnunen jakoi 10. sijan yhdessä Monacon ja Hollannin kanssa.

Vuosina 1995, 1997, 1999, 2001 ja 2003 Suomi ei päässyt mukaan viisuihin edellisvuoden heikon menestyksen vuoksi. Vuonna 1970 Suomi sen sijaan päätti itse olla osallistumatta viisuihin. Tällöin Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Itävalta ja Portugali boikotoivat Euroviisuja edellisvuoden tasapelin takia.

Kolme artistia on edustanut Suomea Euroviisuissa kaksi kertaa. He ovat Marion, Katri-Helena ja Fredi.

Suomen menestys Euroviisuissa

Vaikka osallistumisia on ollut paljon, ei Suomen menestys silti ole ollut kovin häävi. Nolla pistettä on tullut kolmesti, Laila Halme vuonna 1963 kappaleella ”Muistojeni laulu”, Viktor Klimenko vuonna 1965 kappaleella ”Aurinko laskee länteen” ja Timo Kojo vuonna 1982 kappaleella ”Nuku pommiin”. Vielä Suomeakin heikommin nollakerhossa on kuitenkin pärjännyt Norja, joka on jäänyt ilman yhtä ainoaa pistettä neljä kertaa ja pitänyt perää kokonaista 10 kertaa.

Ainoan voittonsa Suomi nappasi vuonna 2006 Ateenan helteessä, kun Lordi voitti kilpailun ylivoimaisella äänivyöryllä ja samalla rikkoi sen aikaisen piste-ennätyksen. Täydet 12 pistettä Suomi sai kaikilta Pohjoismailta, Virolta, Puolalta, Kreikalta ja Britannialta. Toiseksi paras sijoitus kautta aikojen eli kuudes sija tuli vuonna 1973, jolloin Marion edusti Suomea kappaleella ”Tom tom tom”.

Suomi on esittänyt suurimman osan Euroviisukappaleistaan suomeksi, mikä hankaloittaa menestystä entisestään. Suomi ja Viro ovat ainoat maat, joissa laulut tekstitetään yleisölle.

Valitettavasti kielemme on niin vaikea, ettei valtaosa katsojista ymmärrä laulujen sanoja ja kun sanat eivät avaudu, ei pisteitäkään heru. Lordin voittoon asti Suomi olikin pisimpään se maa, joka ei ollut koskaan voittanut Euroviisuja. Eräänlainen saavutus siis sekin.

Suomessa Euroviisuihin ei välttämättä panosteta täysin samalla mittakaavalla kuin esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa. Suomi on ajoittain lähettänyt viisuihin mitä mielenkiintoisimpia yritelmiä. Kenties muistettavimmat – eikä välttämättä positiivisessa mielessä – ovat esimerkiksi Riki Sorsan esittämä Reggae OK vuonna 1981 ja CatCatin esittämä Bye Bye Baby vuoden 1994 viisuissa.

Suomen Euroviisukarsinta

Vuosien varrella Euroviisut Suomen edustaja on valittu mitä erilaisin formaatein. 70-luvulla Euroviisujen karsinta oli niin sanottu säveltäjien kutsukilpailu, johon Yleisradio valitsi artistit. Lopuksi alueraadit valitsivat finaalin voittajan. 80- ja 90-luvun alussa voittajan valitsivat myös alueraadit, mutta tällöin raatiin pääsi kuka tahansa mukaan lähettämällä osallistumisensa postikortitse.

2000-luvun alkupuolella Euroviisukarsinnan formaatti toimi siten, että Yle kutsui 12 laulajaa tai yhtyettä kilpaan. Alkukarsintoja oli kolme ja kustakin kaksi pääsi suoraan finaaliin, ja loput kuusi kilpailivat kahdesta viimeisestä finaalipaikasta. Seuraavaksi loput kahdeksan kilpailivat kolmesta viimeisestä finaalipaikasta. Voittaja valittiin yleisön puhelinäänestyksellä. Monimutkaisesta karsinnasta huolimatta tulos useimmiten jäi heikoksi.

UMK eli Uuden Musiikin Kilpailu

Vuonna 2012 perinteinen Ylen Euroviisukarsinta korvattiin UMK:lla eli Uuden Musiikin Kilpailulla, joka on samalla viihdyttävä musiikkishow. Kyseessä on vuosittain järjestettävä avoin laulukilpailu, johon voivat vapaasti osallistua kaikki musiikintekijät. Myös musiikkityyli kilpailussa on vapaa.

Voittaja valitaan UMK:n tuomareiden ja yleisöäänten perusteella. Kilpailun voittaja edustaa Suomea saman vuoden Euroviisuissa.

Vuonna 2018 ja 2019 viisuedustajat valittiin kutsuartistiperiaatteella eli artisti valittiin valmiiksi, ja yleisö pääsi vaikuttamaan ainoastaan esiintyjän kisabiisiin. Tällä periaatteella Euroviisuihin lähetettiin Saara Aalto vuonna 2018 ja Darude yhdessä Sebastian Rejmanin kanssa vuonna 2019.

Kutsuartistiperiaate sai paljon kritiikkiä yleisöltä, jonka vuoksi vuonna 2020 palattiin takaisin UMK:n avoimeen kilpailuun. Avoimen kilpailun kannalla oli yli puolet vastaajista.

Uuden Musiikin Kilpailuun liittyy tiettyjä sääntöjä, joista muutamina mainittakoon seuraavat:

 • Kappaletta ei ole saanut esittää julkisesti aiemmin.
 • Kaikkien esiintyjien on oltava yli 16-vuotiaita.
 • Esityksessä saa olla enintään kuusi henkilöä.
 • Vähintään yhdellä esiintyjistä on oltava Suomen kansalaisuus tai vakituinen asuinpaikka Suomessa.
 • Kilpailukappaleella ei saa osallistua muiden maiden Euroviisukarsintoihin.
 • Uuden Musiikin Kilpailun kappaleet julkaistaan alkuvuodesta, ja esimerkiksi tänä vuonna finaali käytiin 20.2. Finaalin juontajina toimivat itsekin laululavoilla paljon esiintyneet Antti Tuisku ja Erika Vikman ja illan väliaikaa tähditti myös tauolta palannut yhtye Haloo Helsinki!. Erika Vikman oli itsekin ehdolla Euroviisuihin viime vuonna.

UMK 2022 edustajat ja kappaleet

Vuoden 2022 UMK keräsi yhteensä 312 hakemusta. Hakuaika oli 1.-6.9.2021, ja kaikkien hakijoiden keskuudesta asiantuntijaraati valitsi finaaliin yhteensä seitsemän osallistujaa. UMK 2022 finalistit julkaistiin tämän jälkeen yleisölle 12.1.2022. Ohjelman juontivat Paula Vesala ja Miisa Rotola Pukkila.

Voittajaksi valikoitui jo valmiiksi nimekäs bändi The Rasmus kappaleella ”Jezebel”, joka on täten Euroviisut Suomen edustaja vuoden 2022 kisoissa.
Voittaja valittiin yleisöäänten ja kansainvälisen raadin yhteistuloksella niin, että 25 % painoarvo oli kansainvälisellä asiantuntijaraadilla ja 75 % yleisöäänillä. Kansainväliseen raatiin kuuluivat tänä vuonna Kypros, Espanja, Norja, Saksa, Tsekki, Serbia ja Italia. The Rasmus oli myös Euroviisut vedonlyönti ennakoissa selvä voittajasuosikki.

Muut UMK 2022 finalistit sijoittuivat seuraavasti:

 • 2. sija: Cyan Kicks kappaleella “Hurricane”
 • 3. sija: Bess kappaleella “Ram pam pam”
 • 4. sija: Olivera kappaleella ”Thank God I’m an atheist”
 • 5. sija: Isaac Sene kappaleella ”Kuuma jäbä”
 • 6. sija: Younghearted kappaleella ”Sun numero”
 • 7. sija:Tommi Läntinen kappaleella ”Elämä kantaa mua”

Tässä joukossa oli monia potentiaalisia ehdokkaita, mutta Jezebel vei selvästi voiton.

Suomen euroviisuedustaja 2022 – The Rasmus

Pitkän uran tehnyt bändi The Rasmus vei voiton vuoden 2022 Uuden Musiikin Kilpailussa, ja on näin ollen Suomen edustaja Euroviisut 2022 -laulukilpailussa. The Rasmus oli sekä yleisön että kansainvälisen raadin ehdoton suosikki, ja se haali yhteensä 310 pistettä kun kakkoseksi jäänyt Cyan Kicks sai tyytyä 221 pisteeseen.

UMK voittaja The Rasmus on vuonna 1994 Helsingissä perustettu pitkän linjan bändi, josta jokainen suomalainen ja melko suuri osa eurooppalaisista on joskus kuullut. Kyseessä ei ole mikään pikku kyhäelmä Euroviisuja varten, vaan kansainvälistä mainettakin kerännyt kovan luokan tekijä. Tunnettavuutta toi etenkin hitti “In the Shadows”. Ehkäpä tässä on se bändi, joka tuo Euroviisut takaisin tuhansien järvien maahan?

Bändin jäsenet:

 • Lauri Ylönen – laulu
 • Eero Heinonen – basso
 • Aki Hakala – rummut
 • Emilia Suhonen – kitara

The Rasmuksen biisi ”Jezebel” jatkaa Suomen lähivuosien Euroviisulinjaa, jossa luotetaan raskaampaan musiikkiin. Biisin teki Lauri Ylönen yhdessä tuottaja Desmond Childin kanssa. Ylösen mukaan se on tribuutti vahvoille naisille. Nimi Jezebel pohjautuu Raamatun hahmoon, Israelin kuningattareen.

UMK voittaja on otettu hyvin vastaan sekä Suomessa että ulkomailla. On oltu iloisia siitä, että Suomi jatkaa rocki-linjaa viisuissa, sillä olemmehan jo huomanneet sen olevan meille valttikortti, ensin hirviömaskien muodossa. Viime vuonna keskisormea näyttävällä hurjalla lavaenergialla Blind Channelin huusi itsensä finaaliin, ja pärjäsi hienosti, vaikkei voittoa kotiin napsahtanutkaan..

Näin näet Euroviisut 2022

Suomessa Euroviisut on jo vuosikymmenien ajan näyttänyt Yleisradio eli YLE. Tänäkin vuonna sekä semifinaalit että finaali nähdään YLE TV2 -kanavalla suorina lähetyksinä. Euroviisut 2022 -laulukilpailu Torinossa alkaa 10.5. ja päättyy tiivistunnelmaiseen finaaliin lauantaina 14.5. Kisat voi seurata myös YLE Areenasta. Varsinainen televisioitava finaalilähetys nähdään iltamyöhään Suomen aikaa. Torinon päässä toimivina juontajina toimivat Mika, Laura Pausini and Alessandro Cattelan.

Euroviisut ovat Euroopassa yksi suosituin ei-urheilulähetys. Ohjelma kerää vuosittain yli kaksisataa miljoonaa katsojaa noin 40 maassa. Vuonna 2019 semifinaalia seurasi 1,07 miljoonaa suomalaista katsojaa ja finaalia 1,16 miljoonaa. Tämä meni ohi jopa Ruotsi-Suomi-jääkiekon, joka keräsi viikkoa aiemmin 800 000 katsojaa. Eniten Euroviisut keräävät kansaa sohville Saksassa, jossa katsojia voi olla jopa yhdeksän miljoonaa. Tämä fakta tekee viisuista myös yhden todella suositun vedonlyöntikohteen pelaajien keskuudessa kautta Euroopan – ja Australian.