Shakhter Soligorsk – Junost Minsk 31.3. klo 19.30

Jääkiekon Valko-Venäjän Extraliigan finaalit jatkuvat tiistaina, kun Shakhter Soligorsk ja Junost Minsk iskevät yhteen kolmannen kerran. Valko-Venäjällä ensimmäinen finaali päättyi Junost Minskin selvään voittoon maalein 5-1, mutta miehistöjen toinen kohtaaminen oli yllättävä ja meni Shakhter Soligorskille lukemin 2-3. Finaalisarjan alussa Extraliigan paras ryhmä Junost Minsk oli ehdoton ennakkosuosikki, mutta Shakhter Soligorskille voitto miehistöjen edellisestä kohtaamisesta toi paljon itseluottamusta ja nosti merkittävästi altavastaajan osakkeita. Junost Minsk olisi toki voinut hyvin menestyä myös viimeksi. Koronaviruksen vuoksi myös jääkiekon maailma on pysähtynyt lukuun ottamatta Extraliigan tapahtumia.

Shakhter Soligorsk ja Junost Minsk sijoittuivat Extraliigan runkosarjassa kolmanneksi ja ykköseksi. Kotijoukkue keräsi 58 kierroksella yhtä pistettä vajaat 100 pistettä ja sai maalieron 170-136. Shakhter Soligorsk sai varsinaisella peliajalla 26 voittoa. Junost Minsk sai juhlia runkosarjan voittoa 123 pisteellä. Vierasjoukkue viimeisteli 163 osumaa ja omiin meni vain 95 maalia. Minskiläisten alakerta oli runkosarjassa sarjan parhaasta päästä. Edellisellä kaudella Junost Minsk sai juhlia Extraliigan mestaruutta voittamalla pudotuspeleissä 12 kertaa ja pettyen kerran. Shakhter Soligorsk oli pronssilla. Miehistöt kohtasivat tänä vuonna toisensa ennen finaalisarjaa neljästi. Junost Minsk voitti kolme kertaa.

Shakhter Soligorsk

Shakhter Soligorsk selvitti tiensä Extraliigan finaaleihin voittamalla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Zhlobinin suoraan neljässä ottelussa. Shakhter Soligorsk pelasi Extraliigan välierissä Neman Grodnon kanssa, jossa ratkaisu meni seitsemänteen otteluun. Seitsemännessä ottelussa nähtiin vain yksi maali, josta vastasi Shakhter Soligorskin Ilja Kambovich. Shakhter Soligorskilla oli hyvä mahdollisuus selvittää välierät voitoin 4-2, mutta Neman Grodno voitti kuudennen koitoksen jatkoilla. Ensimmäisten otteluiden jälkeen maalien määrät putosivat merkittävästi. Kahdessa viimeisessä ottelussa varsinaisella peliajalla ehti tulla kolme maalia. Seitsemän kamppailun pelaaminen oli monella mittarilla suuri tehtävä.

Shakhter Soligorsk joutui pelaamaan Neman Grodnoa vastaan siis täydet seitsemän ottelua, mutta kotijoukkue oli ennen finaalisarjaa kokonaisuutena jopa pikkuisen Junost Minskiä parempi. Shakhter Soligorsk voitti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella laukaustilastot keskimäärin peräti 38-24. Välierissä vastaavat tilastot menivät Shakhter Soligorskille keskimäärin numeroin 35-26. Shakhter Soligorsk pelasi välierissä seitsemännen ottelun 24. maaliskuuta, kun taas finaalisarja aloitettiin 27. maaliskuuta. Kotijoukkueelle ei jäänyt paljoa lepoaikaa, mutta paikka finaalisarjassa ei tullut vääryytenä. Välierissä varsinkin isäntien alakerta toimi loistavasti. Omiin meni useissa otteluissa korkeintaan osuma.

Shakhter Soligorsk voitti finaalisarjassa toisen ottelun numeroin 2-3, vaikka Junost Minsk oli ehdoton ennakkosuosikki ja vei laukaisut lukemin 36-27. Shakhter Soligorsk tarvitsi ensimmäisen ottelun jälkeen monelle osa-alueelle parannusta, sillä finaalisarjan alussa Junost Minsk oli merkittävästi parempi miehistö. Shakhter Soligorsk joutui edellisessä ottelussa yhdeksän minuutin kohdalla tappiolle, mutta siitä toivuttiin nopeasti. Pelaaminen oli ensimmäistä ottelua peilaten kurinalaisempaa ja kärsivällisempää. Maalille otettiin Maxim Malyutin finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa torjuneen Yuri Petrovin paikalle. Finaalisarjassa toisen ottelun voittaminen oli Shakhter Soligorskin mahdollisuuksia miettien hurjan tärkeää. Olisi ollut erittäin vaikea lähteä pelaamaan altavastaajana kaksi voittoa takana.

Junost Minsk

Junost Minsk pelasi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Lokomotiv Orshaa vastaan. Junost Minsk oli ehdottomasti parempi miehistö ja meni ansaitusti jatkoon, mutta vierasjoukkueen pelaaminen ei ollut suinkaan vakuuttavaa. Minskiläiset olivat itse asiassa yllättävän suurissa ongelmissa. Vierailijat eivät ole olleet tällä kaudella muutenkaan aivan niin hyviä kuin edellisellä kaudella. Junost Minsk voitti laukaukset pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella keskimäärin numeroin 32-24. Junost Minsk pelasi välierissä Molodechnoa vastaan, joka kukistettiin viidessä ottelussa. Junost Minsk voitti laukaukset välierissä keskimäärin lukemin 31-22. Miehistöjen viimeinen taisto meni minskiläisille maalein 6-0. Junost Minsk sai levätä välierien jälkeen hienosti, mutta samalla paras tuntuma pelaamisesta saattoi kadota hetkeksi.

Junost Minskin pitäisi olla melko monille suomalaisille jääkiekon ystäville tuttu ryhmä, sillä vierasjoukkue pelasi CHL:ssä samassa lohkossa Pelicansin kanssa. Junost Minsk voitti Pelicansin kerran vieraissa. Junost Minsk on Valko-Venäjän mittakaavassa mainio miehistö ja saa olla käytännössä jatkuvasti myös vieraissa ennakkosuosikin asemassa. Minskiläiset olivat finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa loistavia, mutta vieraiden pelaaminen ei ollut viimeksi enää samalla tasolla. Miehistö on pystynyt voittamaan otteluita myös hieman heikommilla peliesityksillä, mutta finaalisarjan toisen ottelun jälkeen otteisiin tulee varmasti lisää terävyyttä, varmuutta ja nälkäisyyttä. Junost Minskillä oli toki viimeksikin kaikki ainekset voittaa. Reippaat viisi minuuttia ennen loppua oltiin pelissä vielä kiinni.

Arvio ottelusta Shakhter Soligorsk – Junost Minsk ja kertoimet

Shakhter Soligorskille edellisen ottelun voittaminen oli jopa koko finaalisarjan kannalta hyvin merkittävässä roolissa. Jos Shakhter Soligorsk olisi joutunut pelaamaan heikompana nippuna käytännössä pakkovoiton edessä, tilanne olisi kotijoukkueelle huomattavasti vaikeampi. Olisi ollut lähes toivotonta joutua kolme voittoa taakse. Shakhter Soligorsk on silti myös kotonaan altavastaajan asemassa, sillä Junost Minsk on myös vieraissa parempi miehistö ja lähtee taistoon reippaan 40 prosentin voittajasuosikkina. Ottelussa mennään jatkoille noin 25 prosentilla ja Shakhter Soligorskin juhlat tulevat vajaalla 35 prosentilla. Pudotuspelien perusteella ryhmien tasoeroa on syytä vähän laskea.

Lopuksi sanotaan hieman Shakhter Soligorskin ja Junost Minskin kolmannen finaalin odotetusta vähämaalisuudesta. Miehistöjen ensimmäisessä finaalissa nähtiin yhteensä kuusi maalia, kun taas viimeksi osumia ehdittiin tehdä viisi kappaletta. Panosten kasvatessa maalien pitäisi olla laskussa. Ottelusta ei ole odotettavissa myöskään tilastojen valossa mitään maalijuhlaa. Junost Minskin otteluissa vieraissa maaleja on tehty vain 3,8 keskiarvolla. Shakhter Soligorskin kotona pelatuissa otteluissa maaleja on tehty keskiarvolla 4,9. Tänään illalla yli 4,5 maalia on luvassa noin 44 prosentin todennäköisyydellä. Alle 4,5 maalia tulee vähän yli 55 prosentilla. Alta näet peliin kattavasti kertoimia.

Seuraa heitä

Shakhter Soligorskin tärkein pelaaja on hyökkäyspään Andrei Feklistov. Tällä kaudella Feklistov on ollut kotijoukkueen paras pistemies runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Feklistov debytoi aikoinaan jo 17-vuotiaana Venäjän MHL:ssä. Junost Minskiltä otetaan esille Dmitri Kolgotin, joka teki runkosarjassa 40 tehopistettä. Pudotuspeleissä tehopisteitä on tullut vain muutaman pinnan edestä. Kolgotin on taidoiltaan finaalisarjan parhaita nimiä. Hänen heräämistä on odotettu. Tapahtuuko se vihdoin tiistaina?

Copyright © 2020. All Rights Reserved. Vihjemedia | Flytonic Theme by Flytonic.